header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Реаговањe на текст „Препознајемо ли знаке времена“ (7. део) Штампај Е-пошта
недеља, 26 децембар 2010
              Одговоре на нека од питања која је у свом тексту „Препознајемо ли знаке времена“ (http://borbazaveru.info/content/view/3158/1/) поставио г. Драго Жарковић, као и  на друга актуелна питања, можемо пронаћи у беседама наших правоверних епископа, калуђера, свештеника и мирјана. У овом наставку доносимо кратке изводе из једне беседе (одбрана богослужбеног поретка у Чачку, фебруар 2008.) проф. др Миодрага Петровића са линком на коме се ова беседа налази.

 

Одговор седми: Епископска власт је спасоносна само ако је у оквирима јеванђелских и канонских начела!

Проф. др Модраг Петровић:

...Зашто сада имао то шаренило? Једни се саображавају одлуци Сабора СПЦ, а други прибегавају произвољностима. А те прозвољности производе распарчавање и поделу међу верницима, не само по епархијама, парохијима, него чак, на жалост, и у породицама, у домовима. Зашто то?... Није можда он (владика) једини и највећи кривац томе. Скоро у исту раван са њим стављам свештенике који га окружују и понашају се тако како их је видео Св. Симеон Солунски... Такве људе је он назвао ласкавцима...

http://www.youtube.com/watch?v=H0MEjFvWbUc&feature=related

 

...При констатацији нездравог стања, често се заборавља праузрок, односно клица зла, и сва се пажња обично усмери на правдање постојеће ситуације, чиме се у ствари неред само проширује. Уместо да се, по учењу отаца Сардикијског сабора (342.г), „Зло из самога темеља искорени, прибегава се одбрани неканонског поступања и тако општи интереси Цркве постају жртва људске сујете“. И цитарам Св. Василија Великог: „Чему почетак није добар, за одбацивање је и све остало“.

http://www.youtube.com/watch?v=H0MEjFvWbUc&feature=related

 

„...Епископска власт је ауторитативна и правична, или боље речено – спасоносна, само ако је у оквирима јеванђелских и канонских начела. Сила изазвана противно овим начелима, сама себе осуђује и постаје немоћна пред снагом православног учења...“

http://www.youtube.com/watch?v=sx9w7UCCcig&feature=related

Последњи пут ажурирано ( недеља, 26 децембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.