header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Заједно у молитви - представници СПЦ, Македонске православне цркве, баптисти, евангелисти... Штампај Е-пошта
понедељак, 24 јануар 2011

 Ekumenska molitva u Hrvatskoj

Prva ekumenska molitva u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana u Rijeci održana je 19. siječnja, a domaćin joj je bila baptistička zajednica. Predvodio ju je domaćin, pastor Giorgio Grlj koji je istaknuo važnost i potrebu ekumenskih susreta ne samo u Molitvenoj osmini nego i u drugim prigodama kroz godinu. Pod ovogodišnjim geslom "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama" na molitvi su se okupili predstavnici četiri kršćanske zajednice: Katoličke Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve te baptističke i evangeličke zajednice, koje surađuju u Ekumenskom odboru Grada Rijeke.

Dan ranije, na početku svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, profesor na riječkom filozofskom fakultetu dr. Darko Gašparović održao je predavanje u dvorani Dominikanskog samostana u Rijeci. Govorio je o povijesti ekumenskog pokreta započetog u Edinburghu 1910. godine te sve intenzivnijim nastojanjima kršćana za ujedinjenjem. Prisjetio se i početaka kršćanstva kada je kršćanska ekumena bila uglavnom jedinstvena, sve do velikoga raskola između Istočne i Zapadne Crkve 1054. "Otad su odnosi između katolicizma i pravoslavlja doživljavali uspone i padove, da bi u sadašnjem času dospjeli do napretka koji ohrabruje i ulijeva nadu u mogućnost sjedinjenja u doglednoj budućnosti", rekao je Gašparović.

"Benedikt XVI. snažno je nastavio golemo ekumensko djelo Ivana Pavla II., odnosi s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem I. tradicionalno su izvrsni, a oni s ruskom Pravoslavnom crkvom u izrazitu su usponu otkako je na tron moskovske patrijaršije i cijele Rusije sjeo Kiril I. Papa je u tom pogledu umjereno optimističan, jer se nazire mogućnost skoroga susreta Rima i Moskve, što bi bio neizmjerno važan korak prema žuđenom jedinstvu, koje ne samo kršćanstvo, nego cijeli svijet (= ekumena) prijeko treba. Valja se tomu nadati i ustrajno moliti, i ne samo u okviru zadane molitvene osmine za jedinstvo kršćana", zaključio je prof. Gašparović.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=455926

 +++

Ekumenski susreti u Hrvatskoj

Ekumenski hod po crkvama grada Zagreba u povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se ove godine održava pod geslom "Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama" započeo je u utorak 18. siječnja. Prva postaja bila je crkva Sv. Roka, a domaćini su bili rimokatolička župa sv. Blaža i Makedonska pravoslavna Crkva.

Uvodeći u molitvu, predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije i župnik župe sv. Blaža, na čijem se području nalazi kapelica Sv. Roka, mons. Zvonimir Sekelj istaknuo je kako tim zajedništvom idu na početak onoga jedinstva i molitve, tj. apostolskog nauka kako bi osjetili osobu Isusa Krista. "On neka nas ujedini te neka nam to bude polazište našega otkucaja srca jednih prema drugima i zajedništva", rekao je mons. Sekelj. "Čast mi je i duhovna radost da možemo prvi puta i mi, Makedonska pravoslavna Crkva biti suorganizator ekumenske molitve. Okupili smo se u kapelici koja je živi svjedok ekumenizma", rekao je protojerej Kirko Velinski te podsjetio kako je godine 1995. kardinal Franjo Kuharić dao tu kapelicu na korištenje makedonskim vjernicima.

U molitvi su sudjelovali i predstavnik Srpske pravoslavne Crkve protojerej stavrofor Marinko Juretić, predstavnik Bugarske pravoslavne Crkve protojerej Emil Cenov Angelov, generalni vikar Evangeličko-luteranske Crkve Branko Berić, pastor Branimir Bučanović iz Kršćanske reformirane Crkve, glavni tajnik Saveza baptističkih Crkava u RH Željko Mraz, kao i tajnik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije dr. Zvonimir Kurečić. Na kraju molitve vjernici su dali svoj prilog za gradnju crkve za vjernike Makedonske pravoslavne Crkve. Takvi se ekumenski susreti odvijaju tijekom ove osmine i u drugim hrvatskim biskupijama, kako izvještava IKA.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=455613

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 јануар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.