header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Муфтија Муамер Зукорлић: "Светосавизација" муслиманске деце није у интересу СПЦ Штампај Е-пошта
уторак, 25 јануар 2011

 Зукорлић: СПЦ да се огради од "светосавизације" Бошњака

         
         Мешихат Исламске заједнице у Србији позвао је данас Српску православну цркву да се огради од, како се наводи, присилног учешћа муслиманске деце у прослави Дана Светог Саве као школске славе у Србији.

Мешихат је поручио да "светосавизација" муслиманске деце није у интересу ни Српске православне цркве, ни државе.

 

Мешихат је оштро осудио, како је наведено, "хајку режима против Исламске заједнице", која се "спроводи посредством режимских медија због чињенице да је Мешихат позвао муслиманску децу да не учествују на свечаностима обележавања школске славе Свети Сава".

 

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић је позвао да ученици муслиманске вероисповести не присуствују школским прославама дана Светог Саве, оценивши да је то недопустиво у секуларној дрзави, каква је Србија.

 

Заштитник грађана Саша Јанковић на то је одговорио да је Свети Сава, поред тога што је био духовник и поглавар православне цркве, био и зачетник писмености и образовања и да, стога, сматра да је прослава дана школске славе у Србији "начин подсећања свих на значај образовања и личног прегалаштва, а не место и време за испољавање верске припадности".

 

Због овог става Јанковића Мешихат га је оптужио да "штити режим, а не права грађана".

 

Наводи се да ће органи Исламске заједнице процесуирати пред надлежним државним органима и међународним институцијама "све службене, медијске и друге притиске".


Бошњачка културна заједница, коју такође предводи муфтија Муамер Зукорлић, упутила је отворен позив министру просвете Жарку Обрадовићу да присуствује трибини о, како се наводи, "наметању школске славе Свети Сава бошњачкој деци", која ће се одржати 27. јануара у 19 сати у просторијама мешихата у Новом Пазару.

 

"Поштујемо и уважавамо сваки верски и национални празник свих народа, али не прихватамо да нам било ко намеће оно што не припада нашем народу. Сваки скуп који организујемо и тема коју покрећемо отворени су за дијалог, дебате, критичке осврте, коментаре и анализе", наводи се у позиву министру Обрадовићу.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/112845/Zukorlic-SPC-da-se-ogradi-od-svetosavizacije-Bosnjaka

Последњи пут ажурирано ( уторак, 25 јануар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.