header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети архијерејски Сабор заседа у новембру Штампај Е-пошта
уторак, 14 октобар 2008

БОРБА ЗА ТРОН ПАТРИЈАРХА

Image          Група архијереја Српске православне цркве покушава да по сваку цену или издејствује оставку патријарха Павла или налаз лекара о његовој радној неспособности до редовног заседања Светог сабора, који би требало да се одржи 11. новембра и претвори у изборно заседање новог патријарха. 

       Војномедицинска академија, где се патријарх већ десет месеци лечи, одбија, према сазнању „Блица“, да изда потврду о радној неспособности. Спекулише се да већ постоји потпис патријарха о његовом захтеву за повлачење са трона. Ипак, поједини извори из СПЦ тврде да „тај захтев, уколико и постоји, може да буде само фалсификат“.

         Тихи рат архијереја за превласт над Српском православном црквом и борба око смене патријарха и даље траје. Два лобија оштро супротстављају ставове. Један, који губи снагу, бори се за опстанак патријарха Павла на врховној позицији српске цркве. Други, све бројнији и јединственији, планира да се овај пут по сваку цену издејствује оставка поглавара или његово проглашење радно неспособним.
 
        Лоби који заговара останак патријарха Павла позива се на лекарске налазе конзилијума ВМА који свакодневно стижу у СПЦ. У њима дословце пише да је „патријарх свестан, комуникативан, чита и пише, и да нема здравствених проблема који га непосредно животно угрожавају“.
 

Наш саговорник са ВМА потврђује да је ово садржај последњих извештаја и наглашава да се ова установа неће изјашњавати о радним способностима патријарха, не желећи да кадрира у СПЦ-у. У тим извештајима, како нам је објашњено, није саопштено ни да патријарх не сме да напушта ову здравствену установу, већ је прецизирано да је његов боравак у одређеним микроклиматским условима те установе оптималан начин да се одржава његово здравствено стање, сходно његовим годинама. Овај извор потврђује све наводе извештаја конзилијума и додаје да патријарх свакодневно прима црквене великодостојнике, као и посету према сагласности Светог синода.

Још у мају, на пролећном редовном заседању Сабора, група архијереја затражила је у два наврата од патријарха Павла потпис о повлачењу. Одбијена је. Патријарх је поновио речи изговорене још 1995. године, непосредно након потписивања Дејтонског уговора: „Оставку подносим само Богу“.

У мају, конзилијум лекара ВМА саопштио је да ће дневно слати извештаје Светом синоду о здравственом стању патријарха, али и да ова установа неће кадрирати у СПЦ. Захтев за издавање потврде о пословној неспособности патријарха Павла, одбијена је.

На мајском заседању, ниво раздора међу архијерејима био је продубљен до те мере да чак ни у СПЦ нису искључивали могућност да група епископа напусти Сабор. Иако су већ тада, два лобија оштро сукобљавала своје ставове по свим питањима раскол СПЦ је избегнут, као и смена патријарха. Смена патријарха тада је одложена. Али дефинитивна тачка на ову тему није стављена. Сукобљавања лобија и даље су очита. Она се одражавају кроз захтев за избор новог поглавара.

Лоби који гура идеју да сам патријарх поднесе оставку, затражи своје пензионисање или инсистира на уважавању чињенице да патријарх није способан да води цркву и да, уколико лекарски конзилијум донесе такву потврду, започне избор новог поглавара. Неки архијереји сматрају да би то већ могло да се деси на овом Сабору, када би се његово редовно заседање трансформисало у изборно. Иако је помиње као изузетно реалну и блиску могућност, ову опцију одбацује све слабији лоби који заговара останак патријарха Павла, уз образложење да није по Уставу СПЦ. Он сматра да би то захтевало измену Устава.

__________________________________

 

Врховна верска власт
       
У раду Сабора учествују сви архијереји из земље и иностранства, а њих је 43. Сабор је највише архијерејско тело које у СПЦ-у има црквено-законодавну власт по питањима вере, богослужења, црквене дисциплине и унутрашњег уређења цркве, а уједно је и врховна судска власт.

       У Патријаршији тишина
      
У Патријаршији јуче нису хтели званично да говоре о овим питањима.

- То су само нагађања. Још увек није одређен термин заседања Сабора, а смена патријарха Павла не помиње се као могућа тачка дневног реда јер је то противно Уставу СПЦ, који налаже да је патријархова функција доживотна, и да се само уз лекарски налаз конзилијума који тврди да патријарх није у стању да обавља своје дужности, може тражити његова смена. А патријарх је добро, пише, чита и бави се редовним активностима и прима посете црквених великодостојника - кажу незванично у Патријаршији.


        http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=60972
Последњи пут ажурирано ( четвртак, 16 октобар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
Код нас ни патријарси ни сабори никада нису могли да уведу нешто ново, јер је чувар благочешћа код нас увек било само тело Цркве, тј. сам народ, који свагда жели да своју веру сачува непромењену и сагласну вери светих отаца.

(Из ,,Окружне Посланице” Источних Патријараха 1848.год.)

 

Чување истинских канона је дужност сваког човека који се пажљиво односи према својим (црквеним) обавезама: Али, пре свега оних који су Божијим Промислом призвани да руководе другима.

 (Свети Фотије, цариградски патријарх)     

 

Одлично, одлично, пријатељу мој, друже Христов, верни мужу, подвижниче побожности, који си пре спреман да умреш у мукама, него да издаш поверено ти благочешће; у дан суда бићеш са Мученицима.

(Свети Јован Златоусти)

 

Једини  непогрешиви пут ка спасењу јесте апсолутно следовање учењу Светих Отаца, уклањајући се од сваког другог учења и сопственога умовања.

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

Истински је православан само онај ко и умом и срцем прима све оно чему учи Света Православна Црква и који се смирено сагиње пред њеним ауторитетом. А ко одбацује ауторитет Свете Православне Цркве и пренебрегава њена Божанствена учења, свештена правила и установе, надахнуте Духом Светим – тај се противи Духу Светом и потпада под страшну казну коју је изрекао Сам Божанствени Утемељивач Цркве, Господ наш Исус Христос.

(Архиепископ Аверкије Џорданвилски)

 

Со је изгубила свој укус. Код црквених пастира постоји само слабо, нејасно, и недоследно разумевање ствари и то по слову истине, што убија духовни живот у хришћанском друштву и уништава хришћанство које је у делању, а не у речима. Страшно је када видимо коме је поверено спасење. Али, то је Бог допустио...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Милостивно Божије дуготрпљење одлаже потпуни распад због малог остатка који се спашава, док они који су кренули путем пропасти или су већ пропали достижу врхунац покварености. Они који се спашавају морају то да разумеју и да искористе време које им је дато на спасење... Нека би Милостиви Господ заштитио остатак оних који верују у Њега. Али овај остатак је малобројан и сваким даном је мањи...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Само посебна Божија милост може да заустави ову погубну моралну епидемију, да је одложи на неко време, јер је потребно да се збуде што је проречено Писмима... Нема никога ко би могао да изврши обнову Хришћанства – Сасуди Светог Духа су посвуда пресахнули, чак и у манастирима,  тим ризницама побожности и благодати..

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.