header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети архијерејски Сабор заседа у новембру Штампај Е-пошта
уторак, 14 октобар 2008

БОРБА ЗА ТРОН ПАТРИЈАРХА

Image          Група архијереја Српске православне цркве покушава да по сваку цену или издејствује оставку патријарха Павла или налаз лекара о његовој радној неспособности до редовног заседања Светог сабора, који би требало да се одржи 11. новембра и претвори у изборно заседање новог патријарха. 

       Војномедицинска академија, где се патријарх већ десет месеци лечи, одбија, према сазнању „Блица“, да изда потврду о радној неспособности. Спекулише се да већ постоји потпис патријарха о његовом захтеву за повлачење са трона. Ипак, поједини извори из СПЦ тврде да „тај захтев, уколико и постоји, може да буде само фалсификат“.

         Тихи рат архијереја за превласт над Српском православном црквом и борба око смене патријарха и даље траје. Два лобија оштро супротстављају ставове. Један, који губи снагу, бори се за опстанак патријарха Павла на врховној позицији српске цркве. Други, све бројнији и јединственији, планира да се овај пут по сваку цену издејствује оставка поглавара или његово проглашење радно неспособним.
 
        Лоби који заговара останак патријарха Павла позива се на лекарске налазе конзилијума ВМА који свакодневно стижу у СПЦ. У њима дословце пише да је „патријарх свестан, комуникативан, чита и пише, и да нема здравствених проблема који га непосредно животно угрожавају“.
 

Наш саговорник са ВМА потврђује да је ово садржај последњих извештаја и наглашава да се ова установа неће изјашњавати о радним способностима патријарха, не желећи да кадрира у СПЦ-у. У тим извештајима, како нам је објашњено, није саопштено ни да патријарх не сме да напушта ову здравствену установу, већ је прецизирано да је његов боравак у одређеним микроклиматским условима те установе оптималан начин да се одржава његово здравствено стање, сходно његовим годинама. Овај извор потврђује све наводе извештаја конзилијума и додаје да патријарх свакодневно прима црквене великодостојнике, као и посету према сагласности Светог синода.

Још у мају, на пролећном редовном заседању Сабора, група архијереја затражила је у два наврата од патријарха Павла потпис о повлачењу. Одбијена је. Патријарх је поновио речи изговорене још 1995. године, непосредно након потписивања Дејтонског уговора: „Оставку подносим само Богу“.

У мају, конзилијум лекара ВМА саопштио је да ће дневно слати извештаје Светом синоду о здравственом стању патријарха, али и да ова установа неће кадрирати у СПЦ. Захтев за издавање потврде о пословној неспособности патријарха Павла, одбијена је.

На мајском заседању, ниво раздора међу архијерејима био је продубљен до те мере да чак ни у СПЦ нису искључивали могућност да група епископа напусти Сабор. Иако су већ тада, два лобија оштро сукобљавала своје ставове по свим питањима раскол СПЦ је избегнут, као и смена патријарха. Смена патријарха тада је одложена. Али дефинитивна тачка на ову тему није стављена. Сукобљавања лобија и даље су очита. Она се одражавају кроз захтев за избор новог поглавара.

Лоби који гура идеју да сам патријарх поднесе оставку, затражи своје пензионисање или инсистира на уважавању чињенице да патријарх није способан да води цркву и да, уколико лекарски конзилијум донесе такву потврду, започне избор новог поглавара. Неки архијереји сматрају да би то већ могло да се деси на овом Сабору, када би се његово редовно заседање трансформисало у изборно. Иако је помиње као изузетно реалну и блиску могућност, ову опцију одбацује све слабији лоби који заговара останак патријарха Павла, уз образложење да није по Уставу СПЦ. Он сматра да би то захтевало измену Устава.

__________________________________

 

Врховна верска власт
       
У раду Сабора учествују сви архијереји из земље и иностранства, а њих је 43. Сабор је највише архијерејско тело које у СПЦ-у има црквено-законодавну власт по питањима вере, богослужења, црквене дисциплине и унутрашњег уређења цркве, а уједно је и врховна судска власт.

       У Патријаршији тишина
      
У Патријаршији јуче нису хтели званично да говоре о овим питањима.

- То су само нагађања. Још увек није одређен термин заседања Сабора, а смена патријарха Павла не помиње се као могућа тачка дневног реда јер је то противно Уставу СПЦ, који налаже да је патријархова функција доживотна, и да се само уз лекарски налаз конзилијума који тврди да патријарх није у стању да обавља своје дужности, може тражити његова смена. А патријарх је добро, пише, чита и бави се редовним активностима и прима посете црквених великодостојника - кажу незванично у Патријаршији.


        http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=60972
Последњи пут ажурирано ( четвртак, 16 октобар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 Грех је окултна појава, то је изазов Богу, у име илузорне слободе, то је жеља човека да оскврни и уништи образ Божији у својој души. Грех је бесмислен и безобразан, али је он привлачан управо својом бестидношћу. Зашто се таквим захтевом траже најциничније књиге и развратне слике? Управо зато што су они сазвучни страстима и сликама, које се крију у дубинама људске подсвести.

Људи на екрану са великим интересом гледају на слике насиља и ругања над људским телом, као да су хипнотисани том мрачном фантазмагоријом. У сатанистичким сектама садизам и разврат се јављају ритуалима ноћних оргија. Сада хоће да претворе сабат вештица у очаравајући спектакл.

Свети говоре да спасење почиње са виђењем својих грехова. Прво дејство благодати јесте зрак, који је усмерен у дубину душе, у коме човек види себе, покривеног крастама греха, као прокажени са чировима. Пред њим се откривају страсти, као чудовиште које обитава у срцу. Ако се душа не бори са грехом, и покорава му се, онда она сама постаје демоноподобна и демоно-образна. Угризи савести нам говоре о томе, али се само после смрти открива сав демонизам греха, и душа задрхти од ужаса, што остаје у вечности са грехом, као са неизбрисивим печатом одбацивања.

Из утробе земног живота, душа се рађа у вечност, или са ликом Христа, или са ликом сатане; а после васкрсења из мртвих, не само душа, већ и тело, примају образ онога, чему је човек служио. У томе је тајна раја и пакла, вечног блаженства и вечних мука.

Грех има своје апологете; са сваким веком њихов број се увећава, а са сваком деценијом њихов карактер постаје све наглијим и циничнијим.

Савремени оригенисти сачињавају нове теорије да би успокојили грешника. Приклањајући се његовом узглављу, они му, као Шехерезада Ал Рашиду, говоре бајке, само не из „Хиљаду и једне ноћи“, већ из Оригеновог и Карпократовог предања. Њихов главни догмат - коначно свеспасење.

Али Господ је на земљу донео не мир са грехом и сатаном, већ огњени мач благодати, који ће заувек да раздели добро и зло. Оптичка варка ће се завршити и наступиће горко буђење.

Архимандрит Рафаил Карелин


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.