header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Поклоњење папи Штампај Е-пошта
среда, 15 октобар 2008

ПРАВОСЛАВНИ ДЕЛАГАТ ВИДИ МИСИЈУ ПАПЕ КАО СЛУЖБУ ЈЕДИНСТВА

          Светском сабору римокатоличких бискупа обратио се архимандрит Игњатије Сотиријадис, делегат Грчке Православне Цркве на овом скупу

          Ватикан, 12 октобар, 2008 године.

         Представник Православне Цркве, који се обратио светском сабору бискупа, говорио је о Римском бискупу као о знаку јединства међу хришћанима.
Архимандрит Игњатије Сотиријадис, делегат Грчке Православне Цркве, говорио је у суботу на сабору, који се концентрише на реч Божију у животу и мисији Цркве.
 
Његово обраћање је изазвало више аплауза од било ког обраћања прве недеље на сабору.

„Ваша светости“, рекао је он, „наше друштво је уморно и болесно. Оно тражи али не налази! Оно пије, али се његова жеђ не утољава. Наше друштво захтева од нас хришћана – католика, православних, протестаната, англиканаца – заједничко сведочење, уједињени глас. Ту лежи наша одговорност као пастира Цркве у 21 веку“.

„Овде је,“ наставио је православни пастир, „примарна мисија Првог Епископа Хришћанства, онога који председава у милости и , изнад свега, Папе који је Учитељ Теологије: да буде видљиви и очински знак јединства и да, са мудрошћу, смиреношћу и динамиком, заједно са свим епископима света, санаследницима апостолâ, води, руковођен Духом Светим и у складу са Светим Предањем, сав људски род према Христу Искупитељу.“

„Ово је дубока жеља оних који у својим срцима болно чезну за неподељеном Црквом, „Једном, Светом, Саборном и Апостолском“, закључио је он. „Али то је такође и жеља оних који, данас опет, у свету без Христа, усрдно, али и са синовским поверењем и љубављу понављају речи апостола: „Господе коме ћемо ићи? Ти имаш речи вечног живота“.

http://www.zenit.org/article-23901?l=english

http://www.svetosavlje.org/vesti.php?ac ... s=1&id=485
Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
Код нас ни патријарси ни сабори никада нису могли да уведу нешто ново, јер је чувар благочешћа код нас увек било само тело Цркве, тј. сам народ, који свагда жели да своју веру сачува непромењену и сагласну вери светих отаца.

(Из ,,Окружне Посланице” Источних Патријараха 1848.год.)

 

Чување истинских канона је дужност сваког човека који се пажљиво односи према својим (црквеним) обавезама: Али, пре свега оних који су Божијим Промислом призвани да руководе другима.

 (Свети Фотије, цариградски патријарх)     

 

Одлично, одлично, пријатељу мој, друже Христов, верни мужу, подвижниче побожности, који си пре спреман да умреш у мукама, него да издаш поверено ти благочешће; у дан суда бићеш са Мученицима.

(Свети Јован Златоусти)

 

Једини  непогрешиви пут ка спасењу јесте апсолутно следовање учењу Светих Отаца, уклањајући се од сваког другог учења и сопственога умовања.

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

Истински је православан само онај ко и умом и срцем прима све оно чему учи Света Православна Црква и који се смирено сагиње пред њеним ауторитетом. А ко одбацује ауторитет Свете Православне Цркве и пренебрегава њена Божанствена учења, свештена правила и установе, надахнуте Духом Светим – тај се противи Духу Светом и потпада под страшну казну коју је изрекао Сам Божанствени Утемељивач Цркве, Господ наш Исус Христос.

(Архиепископ Аверкије Џорданвилски)

 

Со је изгубила свој укус. Код црквених пастира постоји само слабо, нејасно, и недоследно разумевање ствари и то по слову истине, што убија духовни живот у хришћанском друштву и уништава хришћанство које је у делању, а не у речима. Страшно је када видимо коме је поверено спасење. Али, то је Бог допустио...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Милостивно Божије дуготрпљење одлаже потпуни распад због малог остатка који се спашава, док они који су кренули путем пропасти или су већ пропали достижу врхунац покварености. Они који се спашавају морају то да разумеју и да искористе време које им је дато на спасење... Нека би Милостиви Господ заштитио остатак оних који верују у Њега. Али овај остатак је малобројан и сваким даном је мањи...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Само посебна Божија милост може да заустави ову погубну моралну епидемију, да је одложи на неко време, јер је потребно да се збуде што је проречено Писмима... Нема никога ко би могао да изврши обнову Хришћанства – Сасуди Светог Духа су посвуда пресахнули, чак и у манастирима,  тим ризницама побожности и благодати..

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.