header image
НАСЛОВНА СТРАНА
В. Димитријевић: О протеклом Сабору РПЦркве Штампај Е-пошта
среда, 16 фебруар 2011

 Владимир Димитријевић

СА САБОР РУСКЕ ЦРКВЕ

СА Сабор РПЦ, који се почетком 2011. састао у Москви, донео је низ значајних докумената, међу којима је и изјава „О животу и проблемима малобројних домородачких народа“, као и: „Пракса изјава и деловања епископа, свештеника, монаха и мирјана у предизборним кампањама. Проблеми кандидовања свештеника на изборима“; „О мерама очувања спомена новомученика, исповедника и свих невино пострадалих од богобораца у годинама прогона“; „Друштвена делатност православних хришћана“; „О рукопологању безбрачних немонашких лица“; „Привремена одлука о материјалној и социјалној подршци свештеницима, служитељима Цркве и радницима религиозних организација РПЦ, као и члановима њихових породица“; „Одлука РПЦ према намерном јавном богохуљењу и клеветама против Цркве; „О начелима организовања социјалне делатности РПЦ“.

У документу „О питањима унутрашње и спољне делатности РПЦ“ има доста речи о унутрашњој организацији Руске Цркве, формирању црквеног судства, подизању образовног нивоа свештенства и монаштва, увођењу војног свештенства и предмета „Основе православне културе“ у школе Русије, итд.

Међу најважнијим одлукама је она о борби за право на приватност у доба електронских докумената: „Поводом многобројних обраћања верника, Сабор сматра неопходним покретање преговора са државним органима власти ради омогућавања добровољности коришћења средстава електронске идентификације грађана, међу којима су и универзалне електронске карте. Људи који их  не примају не смеју бити дискриминисани, између осталог ни приликом примања медицинских социлајних услуга“.

На конференцији за штампу после Сабора, одржаној у Храму Христа Спаситеља, говорили су митрополит казахстански Александар, протојереј Вселовод Чаплин (председник  Синодалног одсека за узајамне односе Цркве и друштва) и заменик отпраника послова Московске патријаршије игуман Сава (Тупунов).

Свештеник Вселовод Чаплин је истакао да се свештенство РПЦ и даље неће бавити политиком, нити учествовати као кандидати на изборима, осим на Украјини где је другачија ситуација (због борбе против русофобије). С обзиром да су клевета и богохуљење у друштву све присутнији, Руска Црква је дала предлог својим члановима како да се боре против ове појаве – од дијалога и полемике, до судских процеса против распиривања антирелигиозне мржње.

Што се тиче електронских карти, отац Вселовод је истакао да је то веома озбиљна тема, и да се „не сме карикирати“. Верујући су нарочито забринути прошлогодишњом уредбом власти у Русији о социјалном осигурању, која намеће обавезну електронску карту као полису медицинског осигурања. Црква је већ почела преговоре с државом тим поводом, а нарочито с Министарством здравља и социјалне заштите: „Мислим да ће се разговари наставити, мада неће бити лаки. Покушаћемо да уверимо државне органе да се према људима који одбијају обавезна електронска средства идентификације треба односити са одређеном пажњом и уважавањем њиховог става. Постоје људи који, из овог или оног разлога, ту карту никако неће узети, и сад је веома важно поставити ово питање, да се људи не би излагали дискриминацији, а нарочито да не би били стављени ван закона“.

Отац Сава (Тутунов) нагласио је да овогодишњи СА Сабор РПЦ није нарушио права аутономних Цркава у саставу Руске Православне Цркве, о чему су неки погрешно информисали јавност (Руска Црква има много аутономних Цркава у оквиру Московске патријаршије: од Украјинске, преко Руске Заграничне, до Јапанске).

Пошто се у јавности појавила вест да ће Руска Црква увести чин за самоубице (самоубиство је грех над гресима, осим у стању умног поремећаја), отац Сава је то демантовао, истакавши да се спрема молитва за родбину самоубица, који тугују после овог сташног чина својих блиских.

Велика пажња посвећена је и спомену пострадалих хришћана у доба безбожничке диктатуре. Наставиће се њихово црквено прослављање, писање житија и служби.

Једном речју, озбиљна Црква: Руска Православна Црква. А код нас? Србија гори, неко се чешља, а народ се крсти: не толико из религиозних разлога, колико у чуду.

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.