header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владимир Димитријевић: Ја, стварно, личим на међеда Штампај Е-пошта
уторак, 10 мај 2011

Владимир Димитријевић

Поводом текста „Звер је пуштена“

(http://www.eparhija-prizren.org/)

Што се тиче мог физичког изгледа, немам шта ни да одузмем ни да додам. Ја, стварно, личим на међеда. Што се тиче свега осталог још једном позивам читаоце „Борбе за веру“ да прочитају све моје текстове. А што се тиче храбрости и честитости, ругање другом, са псеудонимом на лицу, изузетан је начин исказивања ових древних, античких врлина. А спреман сам да се својим критичарима придружим у смишљању најновијих клевета на свој рачун, па ћу ускоро и написати један текст у коме ћу се коначно разобличити. Принцип излагања у том тексту изнет је у народној причи о Турчину који је куповао пшеницу од Ере. Пшеница је била чиста и крупна, али је Турчин, да би јој „убио“ цену, говорио:

- Еро, ова ти је пшеница ситна.

- Јесте, аго, баш је ситна. Ове године је слабо родила. 

- Еро, пшеница ти је пуна главнице и љуља.

- Јесте, аго, упропасти је главница.

И тако ага куди и куди, а Еро све потврђује. На крају се досади аги па пита Еру:

- Добро, Еро, ја ти кудим пшеницу да би ти спустио цену, а што ти то радиш?

- Помажем ти спрдати, аго.

Зато „Мину Кондоглу“ и остале јунаке без мане и страха позивам да ми пошаљу сценарио по коме желе да им опишем себе: фарисеј, цариник, блудник, плашљивко, кукавица, плаћеник, тајни агент..., пошто се ти називи појављују у текстовима „браће ревнитеља“.

Једини сценарио који нећу писати, док год ме Бог држи у памети, јесте сценарио „јеретик“. О томе зашто овај сценарио одбијам да прихватим, више у повести о ави Агатону у Отачнику.* Јер Црква Божија ми је изнад свега, а Цркву је основао Христос који је рекао: „По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом (Јн.13,34-35).

________

*О ави Агатону се причало следеће: "Дошли су код њега неки монаси чувши за његов велики дар расуђивања. Желећи да испитају хоће ли се он наљутити питају га: "Јеси ли ти Агатон? Чули смо за тебе да си горд човек?" Он договара: "Да, то је тачно." Они га опет питају: "Јеси ли ти Агатон, празнослов и клеветник?" Он одговара: "Јесам." И опет говоре: "Јеси ли ти Агатон јеретик?" Он одлучно одговара: "Не, нисам јеретик." Затим га упиташе: "Реци нам, зашто си на прва питања давао потврдан одговор, а последње ниси издржао?" Он им одговори: "Признајем да имам прве пороке, јер је то признање корисно за моју душу, а бити јеретик значи бити отпадник од Бога, а ја не желим да будем отпадник од Бога." Чувши ово они се зачудише његовом дару расуђивања и одоше, добивши поуку.

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.