header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Из архиве Владимира Димитријевића (Post scriptum) Штампај Е-пошта
недеља, 15 мај 2011
         После свих ових текстова које сам извадио из своје архиве и пружио на увид читаоцима, закључак је веома једноставан: у тешким временима по црквену самосвест ситуација личи, како је записао један од Отаца из 4. века, на тучу у мраку - не зна се ко кога удара. Али баш у таквој ситуацији треба сачувати трезвеност, озбиљност и хришћанску љубав.

Јер, наравно, да ми је српски старокалендарац Јевсевије Петровић ближи од папе Бенедикта XVI, и наравно да је првобитни узрок свих ових тешких појава у Српској и осталим Помесним Црквама последица отпадања од догматског и канонског предања Свете Божје Цркве. Зато молим сву православну браћу Србе да не подлежу типично српској незрелости и да верују да ће се проблем екуменизма и модернизма решити преко ноћи. Не заборавимо: иконоломачка криза у Цркви је трајала 150 година и оставила велике последице које је Господ својом благодаћу исцељивао постепено.

А што се тиче Владимира Димитријевића и његових критичара, њих ће све, пре или касније, прекрити трава и доћи ће време кад их се нико, осим Бога, неће сећати. Зато ми на опелу и певамо „вјечнаја памјат“, тј. вечан спомен покојнику, вечно пребивање покојника у Божјем спомињању, јер кога Бог помиње, тај је спасен (Лазара помиње по имену, а богаташево име не помиње). Зато је и разбојник, распет са десне стране Христа, рекао: „Помени ме, Господе, у Царству Своме“.

Желећи добро својој Цркви и свом народу ја желим спасење и онима који ме под пуним именом, или анонимно, критикују, као што га желим и самоме себи, јер нико није ништа друго до грешник коме треба милости Божје и опроштаја.

Нека нам Господ свима дарује вечни живот и научи нас да останемо у Православљу у коме су љубав и истина нераздвојни.

- Крај -

Последњи пут ажурирано ( недеља, 15 мај 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.