header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Господе, не урачунај им грех овај! Штампај Е-пошта
понедељак, 16 мај 2011

Уредништво

 БОРБА ЗА ТАЈНУ ВЕЧЕРУ

Сајт „Борба за веру“ се, од свог оснивања, бори за Тајну вечеру – то јест, за живот СПЦ у складу са највећом и најдубљом Светом тајном Цркве – Светом Евхаристијом. Прва Тајна вечера, она на Велики Четвртак, када је Христос Архијереј причестио Своје ученике, свагда нам је била и остала узор: како по Истини Која је Богочовек, и која се објавила Првосвештеничком молитвом, тако и по Љубави, пројављеној у најдубљем смирењу Господњем. Јер, Господ је опрао ноге Својим ученицима, па и Јуди, доказујући да је првенство у служењу. Знајући за своје слабости, нисмо се никад усудили да заборавимо да се Јуда причестио на Тајној вечери – себи на осуду. Претходно је показао дрскост, умачући хлеб у зделу скупа са Христом, што никако није смео учинити пред Домаћином вечере, у свему Првим.

Зато смо се трудили да, смерно (колико је то у нашим моћима), али одлучно, одстојавамо Истину Цркве: борећи се за очување литургијског поретка, против лажи екуменизма, за поштовање Светих Канона који забрањују молитве с јеретицима, за поштовање Светог Предања у живопису и архитектури Цркве, и, наравно, у одбрани свих неправедно прогоњених, како клирика, тако и мирјана. Смерно, одлучно – али не дрско (црквоградитељски, а не цркворушилачки), да не кренемо на пут дрзника са Тајне вечере. И не бусајући се у прса, да не паднемо у искушење као Св. Петар, самоуверен на Тајној вечери, али уплашен пред слушкињом првосвештеника.

И даље ћемо, ако Бог да, ићи путем изградње Цркве, трудећи се да одговарамо Богу и савести, а не фарисејима који постављају двосмислена питања (типа: „Мојсије рече да каменујемо ухваћене у прељуби, а шта Ти кажеш, Христе?“; или: „Треба ли давати порез Ћесару или не?“). На таква питања ни Христос није одговарао, осим контрапитањима.

Одговараћемо, ако Бог да, и на искрена питања наших посетилаца, трудећи се да никог не саблажњавамо и не смућујемо. Јер, саблазни и смутње је много, премного за један мали и измучени народ какав је српски.

А сви они који су спремни да иду путем ка Тајној вечери Кроткога Христа, нека нам се придруже. Борићемо се и даље за то да Тајна вечера Тела и Крви Господње буде мера наше светосавске и светолазаревске душе.

А за све оне који сајт „Борба за веру“ назваше „Борба за вечеру“, клечећи се, речима Светог Архиђакона Стефана, молимо Господу: „Господе, не урачунај им грех овај!“ (Дап. 7,60).

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 мај 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.