header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Славко Радовановић: Отворено писмо Великом Црквеном Суду СПЦ Штампај Е-пошта
среда, 01 јун 2011
        Achtung, achtung es wird becant zu geben! (Пажња, пажња даје се на знање!) То су викали добошари по трговима земље Србије 1941. године читајући наредбе Гестапоа о извршењу смртне казне на неким од наших родољуба.

Сaда, 70 година касније, слично се виче и чита, али не по трговима, већ по светим храмовима о извршењу смртне казне, у духовном смислу, над једним од најбољих Срба и то на његову крсну славу (пренос моштију Св. Николаја Мириклијиског). Какве ли симболике?

Да почнем редом.

Црквени Суд епархије Жичке је осудио господина Милоја Стевановића, привредника из Чачка, на изопштење из црквене заједнице. Разлози због којих је изопштен су два кривична дела.

1. Зато што је на своје имање у селу Лозница код Чачка примио монахе из манастира Црна Река;

2. Зато што је ишао на свету Литургију у село Љуљаке где је служио преосвећени владика Артемије.

Ово прво што уради испоштова најсветије заповести јеванђељске.

Ово друго што уради закити те заповести најлепшим цвећем. Шта има лепше у овом тренутку у земљи Србији него ићи светим празницима на свету Литургију тамо где служи свети човек преосвећени владика Артемије?

Велики је грех јавно хвалити неког кога добро познајеш. Свесно ризикујем, у контексту истине, зарад људи који га мање познају, набрoјаћу делић његовог доброчинства.

Грешни Милоје поседује фирму у Чачку са стотинак запослених, као и преко 400 запослених код његових коопераната. Милоје поседује на дестине грамата (захвалница) редом од патријарха Павла па до владике Хризостома зa његову несебичну помоћ СПЦ. Милоје и његова супруга поклонише кућу заједно са окућницом избеглим дечацима из Хрватске. Милоје и његова супруга нахранише и напојише на хиљаде верника на храмовним славама Српске свете горе. Милоје и његова супруга поклонише Црноречким монасима уточиште и кров над главом. Нема броја њиховим добрим делима. Све што чинише - чинише Христа ради. Од милостивог Бога су награђени са шесторо унучади. Милоје написа већи број књига. Неке од њих би могли увести у програме веронауке. У неким од књига, као на пример „Сине мој не пристај“, обелодани неправилности у нашој Светој Цркви, као и носиоце тих неправилности. Не може се о томе рећи у пар речи, упркос томе, његови прогонитељи га изопштише из Цркве.

 Али, Богу слава на дару, то није њихова Црква, а ми имамо још увек овакве неустрашиве исповеднике вере православне у роду своме.

Истине ради, рекао бих пар речи о његовом прогонитељу - недодирљивом владици Жичком господину Столић Хризостому. Зашто је недодиpљив?

Као прво, не општи са верним народом, забрањује народу да пева на Литургији, окружен је  наоружаним људима у светим храмовима, на општу саблазан верног народа. Чега се плаши, и шта то брани оружјем?

Унео је велику смутњу у епархију Жичку увођењем незаконитог богослужбеног поретка. Свештеници који не би пристали да служе попут њега бивали би на листи непослушних. Такав је случај био 2008. године уочи Савиндана у Чачанској цркви где је на хиљаде верника испољило неслагање да се двојица свештеника са те листе отерају из Чачка. У најбоље парохије доводе почетнике, које су на Богословском факултету заразили вирусом екуменизма.

Исте године у селу Душковци, на други дан Свете Тројице, преко 400 верника је испољило неслагање са незаконитим богослужењем тако што су клекли на колена и певали Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилиј нас! На очиглед владике Хризостома свештеник из Пожеге Дмитар Луковић је тукао песницама младића из Косјерића, док је један од ђакона из његове пратње шутирао народ који је клечао. Добар део те бруке је снимљен, и ти немили снимци обишли су путем интернета земаљску куглу.

На основу саборске одлуке владика Хризостом издаје наредбу свим намесницима да се морају поштовати одлуке Сабора о непромењивости богослужбеног поретка. Он сам се непридржава те одлуке. О, каквог ли лицемерја!

Прошле године у Чачанској новој цркви, на храмовној слави Успенија Св. Богородице, наоружани полицајци су претили хапшењем народу који је певао Литургију. Преко 50 људи је мирно напустило Литургију јер нису хтели да на светом месту буду заједно са наоружаним људима, нити да саучествују у блаћењу вековног поретка Цркве Светог Саве. Већ дужи низ година његовог столовања не видесмо ништа друго сем страхопоштовања свештеника. Не видесмо да сиромашној деци  ико поклони бар једну свешчицу као уздарје њиховог владике, не чусмо да нека болесна бака доби бар једну кутију лека од свог владике. За то време се милиони евра троше на изградњу луксузне резиденције у Краљеву, на хладно камење којим се облаже порта у Жичи, руши се православно гробље зарад неких грађевина. У земљи Србији мало ли је слободне земље? Е да би се владика Хризостом покајао и вратио свом верном народу кроз кога се пројављује воља Бога Живога. Не би му требали никакви наоружани телохранитељи, јер нико га боље од Милостивог Господа и његовог верног народа не би сачувао. Све што је добро од Бога Милостивог долази, све што је лоше долази од ђавола у људима.

Драга недодирљива господо, потврдили сте пресуду Црквеног Суда епархије Жичке грешном Милоју. Прва оптужба беше на врло климавим ногама чак и за неупућене, стога се потрудисте да додате још неколико измишљених злодела грешном Милоју. Добро знамо како изгледају монтирани процеси од суђења ђенералу Дражи Михајловићу, па  преко суђења нашим највећим родољубима. Све време сте цитирали на десетине Канона по којима судите. Када се верни народ поче бунити зашто појединци из ваших редова присуствују служби са иноверцима, позивајући се на Каноне који то јасно забрањују и налажу да се такви свргну и изопште, један од ваших рече да те Каноне окачимо мачку о реп. Значи за вас не важе Канони. Значи, недодирљива господо, ви не судите екуменистима који су свејеретици, који пале свеће по синагогама, који учествују на католичким процесијама, не судите владици који је уз то и професор београдског Богословског факултета, који хули и тврди да је душа смртна. Преосвећени владика Артемије је више пута покретао питање одговорности тог владике.

Не рашчињавате организаторе геј параде, највеће бруке која се икад догоди у земљи Србији.

Не рашчињавате организаторе светског конгреса вештица. Нисте се изјаснили о прекинутом поступку против једног владике оптуженог за педофилију. Нисте покренули поступак против писца чланка о патријарху Иринеју објављеног 02.02.2011. у листу Таблоид (уколико је то писање лажно?).

Не рашчињавате оне који се јавно хвале папским напрсним крстом, и још стотине других безакоња која се чине у земљи Србији. У Васкршњој посланици више се не помиње распето Косово и његов страдални народ ниједном речју.

Без оптужнице, без суђења, без права на одбрану рашчињавате, опет у монтираном процесу, преосвећеног владику Артемија и његово верно монаштво.

Бајдена, осведоченог мрзитеља Српског рода, коме владика не даде благослов за посету манастира Високи Дечани, примисте као рођени род и казасте да је велики пријатељ Српскога рода. Тврдите да не признајете шиптарску терористичку власт на Косову. Када је преосвећени владика Артемије служио Литургију у Дубоком потоку на Косову, брзо сте јавили тој  истој терористичкој полицији да избаце легитимног владику из његове епархије. Тиме сте итекао дали кредибилитет шиптарској творевини.

Долазак папе у Србију, кажете,  оптерећује сенка Јасеновца. Зар убиство 700.000 људи од тога 110.000 деце поредите са сенком. Тај исти Ватикан се никадa није оградио од зверског злочина који су починиле 1170 католичких свештеника у Јасеновцу и редом, током усташке владавине, а благосиљани од крвника Алојза Степинца.

Недодирљива господо, хиљаде верника који се сабирају у светим храмовима на Светој Литургији широм наше лепе Србије моле се за вас, а ви нас изадајете тврдећи да сте екуменисти. Нема Србина који је због тога срећан. Није истина у вама! Истина је Господу Исусу Христу! Њега нам не можете никаквом судском пресудом ишчупати из срца.

На многаја љета

Раб Божији Славко Радовановић

из Лучана                                                                                                                             

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.