header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Србољуб Живановић: Римокатолички папа Бенедикт XVI наследник Бенедикта XV Штампај Е-пошта
понедељак, 20 јун 2011
            Недавна посета римокатоличког папе Бенедикта XVI Хрватској, његова молитва и беседа на гробу надбискупа геноцида и ратног злочинца Алојзија Степинца, некадашњег врховног викара и духовног вође хрватских кољача, пљачкаша, силеџија и убица који су само у Јасеновачком систему   хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома свирепо мучили и убили преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома, међу којима је било 110 000 мале деце, изазвала је бројне негативне коментаре.

Папа Бенедикт XVI је својим говором и поступцима дао подршку хрватским кољачима Независне државе Хрватске и следбеницима Фрање Туђмана који су протерали све православне Србе из Хрватске током акција попут Бљеска, Олује и низа других. Велики број људи се пита како је  један папа римокатоличке цркве, која се наводно залаже за екуменизам могао тако да поступи. Многи не схватају да према изјавама католичких великодостојника екуменизам значи унијаћење и потчињавање православних народа врховној власти римокатоличког папе. Католици потежу све аргументе који су им доступни, наводећи чак да су поједини заједнички светитељи из првих векова хришћанства признавали некакво првенство римском епископу или папи. По њима је римски папа био први међу епископима. Наравно да све то није тачно. Нигде у Светом Писму не пише да је Господ Исус Христос рекао својим апостолима и следбеницима да ће један од њих бити први и да остали морају да му се покоравају (Римокатолици тврде да је то био Св. Петар). Такође, нигде не пише да римски папа, који је наводно наследник Св. Петра на епископској столици Рима,  има такву власт. Бројним дискусијама, изјавама, написима итд., римокатолици желе да докажу да је бар у првом миленијуму хришћанства такво право признавано њиховом папи. Свесно заборављају да је бар у првом миленијуму хришћанства Црква била саборна, па зато и не признају одлуке Васељенских сабора.

Сваки римокатолички папа када ступи на престо у Ватикану и постаје поглавар цркве бира себи ново име. Изабрано име обично означава какву ће политику да води и за шта ће да се залаже нови папа у току своје владавине.

Новоизабрани папа, дотадашњи кардинал Рацингер, је изабрао име Бенедикт XVI да свету покаже да ће пре свега спроводити политику свога предходника, чије је име изабрао, папе Бенедикта XV. Баш тај избор имена најбоље објашњава понашање папе Бенедикта XVI приликом његове посете Хрватској, када није упутио речи молитве за покој душа невиних Јасеновачких и других жртава, већ је одлучио да се моли на гробу злочинца који је благосиљао крваве мучитеље и кољаче Срба, Јевреја и Рома у Независној држави Хрватској. То нас је навело да изнесемо неке податке о папи Бенедикту XV и његовој мржњи према Србима и Јеврејима и свим православним народима, а у првом  реду према Словенима уопште. Када то знамо, биће нам сасвим јасно да садашњи папа Бенедикт XVI ради само оно што је његов предходник истога имена радио за време свога понтификата.

Giacomo della Chiesa, кардинал из Болоње постао је папа Бенедикт XV 20. августа 1914. године, управо када је Аустроугарска католичка царевина објавила рат Србима и краљевини Србији. Владао је као папа до 22. јануара 1922. године. Залагао се за очување Аустроугарске монархије по сваку цену. У Босни и Херцеговини је подстицао дивљање католика Хрвата и Муслимана против невиног српског становништва. У то време је дошло до масовног убијања цивилног српског становништва у свим градовима и селима. Организовани су коцентрациони логори за уништење Срба. Тако је у Араду страдало преко 50 000 Срба, у Добоју преко 12 000 Срба, а слично је било и у другим местима. За његово време је развијао своју против српску активност сада блажени Ханц Иван Мерц, главни идеолог будућег усташтва, крижара, часних сестара убица српске, јеврејске и ромске деце, кољача и крвопија Фрањеваца и језуита. Овај папа је изјавио да ће се увек борити за хрватски католички народ и обећао је "да ће за хрватски народ учинити све што узмогне." Изјавио је: "Русија је издала Хрвате". Поседовао је сву оштрину која је ишла на штету Русије. Основао је у Риму Ponteficium Institutum Orientalium Studiorum или Источни институт за православни Исток, 15. октобра 1917, а с циљем рада на унијаћењу православних народа. Изјавио је да у свакој земљи "школе треба прилагодити црквеном одгојном организму"... "да се постигне прежељни повратак несједињених цркви у средишту апостолског јединства". Оглушио се на све молбе да се дозволи у нашој земљи употреба глагољице. Био је сарадник Мусолинија и његових фашиста управо у време када су долазили на власт у Италији, мада га сам Мусолини није много ценио па је чак написао да папа није довољно добар Италијан. Посебно је радио на припремама за унијаћење Украјине и Русије у целини. Уствари, стално се залагао за унијаћење свих православних народа, а посебно Срба. Радио је на подривању Српске православне цркве и ширењу католичког утицаја у Македонији, Црној Гори, а посебно у самом Београду.

Садашњи папа Бенедикт XVI својим говором и понашањем само потврђује да у свему следи  ону политику коју је пре њега водио Бенедикт XV. При томе је показао да је далеко оштрији од свога предходника, да делује отвореније и мање дипломатски.

 

Професор Др. Србољуб Живановић, Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу, Лондон, Велика Британија  и Председник Фонда за истраживање геноцида, Београд, Србија

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 02 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.