header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Упокојио се још један ветеран екуменистичког покрета Штампај Е-пошта
среда, 09 новембар 2011

 У ноћи између 4. и 5. новембра упокојио се један од ветерана екуменистичког покрета - митрополит Цариградске Патријаршије Дамаскин (Папандреу).

Данас његово име мало говори читаоцима православних сајтова, али 80-тих и почетком 90-тих година 20. века митрополит Дамаскин је био права екуменистичка „звезда“.

Рођен је 1936. године. Студирао је на Богословском институту на Халки у Турској, затим на Универзитету града Марбурга у Немачкој и на Богословском факултету у Атини, где је 1966. године и докторирао.

60-тих година био је члан екуменистичке монашке заједнице у Тезеу.

1970. године хиротонисан је у чин епископа, а 1982. постављен на чело епархије Цариградске Патријаршије у Швајцарској као митрополит Адријанопољски, са седиштем у Женеви. Ова епархија је била специјално основана за митрополита Дамаскина дељењем Аустријске митрополије.

1969. године постављен је за начелника Православног центра у Шамбезију“ (стално представништво Цариградске Патријаршије при Светском савету цркава у Швајцарској). Такође је деловао као директор патријаршијског одбора за припрему предстојећег Свеправославног сабора, пројекта започетог почетком 60-тих година.

Митрополит Дамаскин је аутор бројних студија на тему екуменизма. Био је "експерт" за дијалог с монофизитима (јеретицима – прим. „Борба за веру“), који се посебно интензивно развијао 80-тих година 20. века. Управо у време док је митрополит Дамаскин био копредседник Мешовите комисије за богословски дијалог  Православне Цркве с монофизитима, учесници Мешовите комисије постигли су сагласност око тога да су, наводно, и православни и монофизити увек чували аутентично учење о Христу. Дамаскин је водио, такође, дијалог с представницима Ислама и Јудаизма. 1979. године учествовао је на скупу посвећеном јудео-хришћанском дијалогу у Букурешту, Румунија.

1999. изабран је за председника Међународне академије за религиозне науке, коју су основали доминиканци у Бриселу.

Након можданог удара знатно је смањио своје активности, да би 2003. био умировљен.

 Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 новембар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.