header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Обамина полицијска држава Штампај Е-пошта
среда, 21 децембар 2011

 Барак Обама је потписао Закон о националној одбрани (National Defense Authorization Act)  који омогућава задржавање и притварање људи на неодређено време, испитивање и мучење без суда и истраге. Раније је овај закон усвојен у Сенату уз огромну већину од 93 гласа према 7.

Према овом закону, било ко може бити притворен од стране америчке војске, због „везе с тероризмом“ без суда и истраге, и то на неодређено време. Осим тога, један амандман у тексту закона одобрава мучење дављењем, а такође и друге облике мучења, који су тренутно ван закона.

Због овог закона било ко у САД, може бити доживотно затворен без судске пресуде, и то на основу обичних нагађања, претпоставки или дојава. Сличан систем затварања и прогона људи је функционисао у време ватиканске Инквизиције, а кулминацију доживео у нацистичком Трећем рајху.

Да би неко био заувек затворен, на основу овог закона, није потребан никакав доказ, довољне су само сумње да би се ухапсили и затворили људи за које се сматра да стварају претњу. Због свега тога било ко може бити доживотно затворен ако се претпостави да је дотична особа, на пример некада подржавала неку сумњиву организацију.

Закон даје председнику САД овлашћења да нареди хапшења, испитивања и затворања грађана за које се сматра да стварају некакву претњу. Закони, инструменти за заштиту људских права или међународне конвенције се у суштини неће примењивати, чиме САД постају полицијска држава у правом смислу речи. Као резултат свега тога, војно особље САД ће од сада моћи да хапси грађане САД и друге људе, да их баца у војне затворе, и да их држи затворене доживотно без осигураних грађанских права, укључујући право на habeas corpus или доказ да је неко крив или невин, на којем се темеље пресуде у цивилним судовима, преноси амерички портал OpEdNews..

Другим речима, амерички председник може да нареди да се било ко на овој планети ухапси и доживотно затвори без пресуде. С овим се широм отварају врата за искоришћавање власти на најгоре могуће начине.

Лора Марфи (Laura Murphy), председник Судског и адвокатског удружења у Вашингтону је изјавила: „Председник је морао пажљивије да проучи шта се све одобрава овим предлогом закона. Он ће нанети штету правном систему САД и репутацији ове државе у свету, да се не држимо слова закона.“

Последњи пут када је конгрес САД предлогом закона хтео да ауторизује безгранично затварање грађана САД без пресуде судова, догодило се 1950. у јеку тзв. макартизма и борбе против наводних комунистичких и совјетских агената у САД. Тадашњи амерички председник Хари Труман је на такав закон ставио вето и формално спречио његово усвајање.

Извор: „Вести011“

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 децембар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.