header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменистички "благослов" за ђаке у Гуњи Штампај Е-пошта
уторак, 24 јануар 2012
 MEĐURELIGIJSKI BLAGOSLOV ŠKOLE I UČENIKA U GUNJI

          Gunja, (IKA/TU) – Poslije blagdana Bajrama, božićnih blagdana po oba kalendara, početkom drugog polugodišta u OŠ "Antun i Stjepan Radić" u Gunji održan je 18. siječnja jedinstveni obred blagoslova 397 učenika te roditelja, učitelja i djelatnika škole. To je već tradicija, a blagoslov su obavili protojerej vinkovački i pravoslavni vjeroučitelj u Gunji Predrag Azap, glavni imam Vukovarsko-srijemske županije i islamski vjeroučitelj Idriz Bešić te gunjanski župnik Josip Semialjac.

     "Jedinstven blagoslov dodatak je vjeronauku u školi koji se održava za pravoslavne, katolike i učenike islamske vjeroispovijesti. Svaki je vjerski službenik tražio blagoslov od našeg zajedničkog Stvoritelja da nam podari snagu kako bismo se lakše nosili sa školskim i životnim potrebama", ističe ravnatelj škole Stipica Mišura.
         Župnik Josip Semialjac školovao se u Rimu, prvi puta se susreo s takvim obredom te kaže: "U ovoj mjeri i opsegu nisam upoznao međureligijski dijalog u mikrosredini seoskoga mjesta, niti sam čuo da se u Europi i svijetu na taj način obilježava blagoslov škole. Zlonamjerni mogu reći da se to ne može uklopiti. Moje mišljenje je da je to logično jer jedan je naš Otac Nebeski, naš Stvoritelj, a to je ono što nas veže i to neka je polazišna točka i temelj svakog našega dijaloga. Na ovim odnosima u Gunji se vidi da se može zajedno komunicirati i stvoriti suživot između pripadnika različitih religija."
         Predrag Azap, prota vinkovački i cijele Cvelferije, ističe: "Na ovaj način govorimo o jedinstvu kršćana, o humanim i bitnim stvarima kada je u pitanju zajedništvo, multikulturalnost i razumijevanje, a Gunja u tome prednjači. Ova međusobna ljubav treba se umnožavati i kroz ovakve molitvene načine."
          Glavni imam za Vukovarsko-srijemsku županiju u Gunji je 30 godina, a o odnosu muslimana i katolika kaže: "Ovo što mi imamo u Gunji malo gdje ima. Gunja je prvo mjesto u bivšoj Jugoslaviji gdje je u školu uveden islamski vjeronauk. Bio sam prvi imam koji je ušao s dnevnikom u ruci među učenike osnovne škole. To je ono što treba. To je živa aktivna vjera. Kako je to u Gunji, treba doći i vidjeti. Ovo treba provesti pogotovu u BiH", istaknuo je Idriz Bešić.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.