header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Tanja Turudić: Zašto je svećenstvo bilo uz Antu Pavelića? Штампај Е-пошта
среда, 25 јануар 2012
„МОЛИТВЕНЕ ОСМИНЕ“ СА „ЦРКВОМ У ХРВАТА“

 Недавна заједничке "молитве" са папистима и иступи после њих Григорија Дурића и његовог човека Данила Павловића (кандидата  за епископа Херцеговачког, ако Григорије оствари план и заузме митрополитску столицу у Сарајеву) нанели су тешку, још несагледиву штету Православљу.  Текст са западно- херцеговачког портала "Јавно" доказује да су "црква у Хрвата" и Павелићева усташка организација били једно те исто. А како је Степинац проглашен блаженим и кандидатом за засвећење, а остали за мученике, јасно је да се "црква у Хрвата" не мења.

Текст са овог портала је значајан, јер је потврђивање онога што се у хрватској јавности, а посебно у клеру до сада негирало. Овај чланак је отворен и искрен, а истинитост му се се само може оспорити при навођењу да су партизанске репресалије узрок приступања Степинца и дружине усташкој организацији. Многи од поменутих бискупа, жупника и фратара били су заклете усташе од пре рата, а изгинуће усташа од партизана било је тек 1944/45.
 
Р.М.
 
+++
 
Partizani, odnosno antifašisti, kako se sami vole zvati, često prigovaraju širokobriješkim fratrima da su u godinama Drugog Svjetskog rata bili na strani poglavnika Ante Pavelića i NDH, no zapravo je sveukupno hrvatsko svećenstvo, pa tako i franjevci, bilo na istoj strani, odnosno onoj strani koja se borila za Neovisnu državu Hrvatsku, a koja je hvala Bogu i danas postojana i življa no ikada ranije.
 
Nikada u govoru tih istih antifašista nećete čuti zašto je to tako bilo i zašto su vjerske vođe svrstale na jednu stranu, a neće jer bi onda na površinu iznijeli svoje grijehe, time se popljuvali, a tko je vidio po sebi pljuvati bez obzira na vlastite grijehe?
 
Masovni pokolji koje su partizani počinili na brojnom hrvatskom življu u različitim krajevima Hrvatske, te Bosne i Hercegovine doprinijeli su jednom takvom opredjeljenju, no kako vrijeme prolazi antifašisti prst nastoje uperiti najvećim dijelom spram hercegovačkih franjevaca, a to je, postoje povjerljivi dokazi, čisto iz razloga što je narod na tom području u ratnom vihoru najviše bio srastao sa svojim svećenstvom, odnosno više nego bilo gdje drugdje.
 
A istina je dakle da su izrazi podrške Paveliću i NDH dolazili sa svih strana gdje su Hrvati živjeli, jer se Pavelićeva vojska doživljavala kao osloboditelj i ona je uistinu u tom vremenu to i bila.
 
Primjerice, tadašnji Sarajevski nadbiskup Ivan Šarić, naglašavao je kako je upravo Poglavnik u ove krajeve donio slobodu i nezavisnost, pa ne čudi što je i veliki broj muslimana bio u ustašama, baš kao što će u prvim godinama prošloga rata biti u HVO-u. Međutim, kao što rekosmo, današnjim političkim krugovima u kojima prevladavaju baš antifašisti iz raznoraznih razloga neodgovara takva retorika.
 
Slične izjave podrške davali su i Splitski biskup dr. Klement Bonefačić, Hrvatski biskup Miho Pušić, Krčki biskup dr. Juraj Srebrenić, Senjski biskup Viktor Burić i Đakovački biskup dr. Antun Akšamović.
 
Proglašenjem NDH tada je Biskupska konferencija u Zagrebu (lipanj 1941. godine) predstavljala završnicu tog deklarativnog izjašnjavanja o priznavanju Hrvatske države. A jesu li morali? Nisu, jer pojedini biskupi su dolazili iz onih krajeva gdje su vladali partizani, a ne ustaše, međutim očito su znali što čine. Dakle, svjesno, a ne pod prisilom podržavali Poglavnika i njegovu vojsku!
Tom prilikom je kardinal Alojzije Stepinac sazvao sastanak na kojem su prisustvovali i spomenuti Šarić, Bonefačić, Pušić, Burić, Akšamović, ali i Banjolučki biskup fra Jozo Garić, Šibenski biskup dr. Jeronim Mileta, te predstavnik Križevačke biskupije i zastupnik Mostarskog biskupa.
 
Konferenciji je nazočio i sam Beogradski nadbiskup dr. Josip Ujčić i stoga ciljano velikim slovima ovdje naglašavamo biskupije iz kojih su svi oni dolazili. Tadašnja beogradska politička mašinerija je ciljano svećenike iz reda hrvatskog naroda prozvala ustašama, pa su u svojim izvješćima donosili zaključke kako vjersko-odgojni zavodi i škole omladinu usmjeravaju u ustaštvo, a što i nije imalo previše dodirnih točaka s istinom.
 
Kada je Poglavnik uvidio da su svećenici na njegovoj strani pojedince je imenovao za svoje dužnosnike na određenim položajima, pa mu povjerenik za Bosnu postao Božidar Bralo, tadašnji župnik u Sarajevu, dr. Petar Berković, župnik u Drnišu, imenovan je za Kninski kotar, don Ilija Tomas, župnik u Klepcima kod Čapljine za Hercegovinu, dr. Dragutin Kamber iz Doboja za povjerenika tamošnjeg kotara.
 
Dr. Radoslav Glavaš, franjevac iz širokobriješkog samostana, postao je visoki dužnosnik u Ministarstvu pravosuđa, fra Dionizije Juričev je postao predsjednik Vjerskog odsjeka u Državnom ravnateljstvu i osobni Pavelićev kapelan, dok su zagrebački župnik Vilim Cecelj i Stipe Vučetić, župnik iz Ledenice, imenovani za zamjenike Alojzija Stepinca kao apostolskog vojnog vikara oružanih snaga NDH.
 
I brojni drugi svećenici su visoko kotirali u tadašnjim državnim službama, no to pokazuje Pavelićevu veličinu vođenja države, jer je znao kako su svećenici najučenije osobe tog vremena i bolje njih postaviti na rukovodeća mjesta nego što to današnja politika prakticira s postavljanjem osoba krajnje sumnjivog morala i svjetonazora.
 
Nemamo nakanu pravdati ni fratre, ni svećenstvo u globalu, ali ipak određene činjenice iz tog vremena treba iznijeti na vidjelo, jer slušajući „pripovijedanja“ Jure Galića i njemu sličnih antifašista ispast će da su svećenici tog vremena nanijeli više zla narodu nego i nacisti i fašisti i komunisti XX. Stoljeća skupa, a složit ćete se da takva retorika i priča ne vode ničem dobrome!
 
Извор: http://www.javno.ba/vijesti/blog/stranica-1189.html
Последњи пут ажурирано ( среда, 25 јануар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 69 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.