header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Американци планирају да стидљивост, тугу и усамљеност прогласе менталним болестима Штампај Е-пошта
недеља, 12 фебруар 2012

 Дечија стидљивост, депресија након губитка блиске особе, засвисност од интернета и многи облици понашања који су досад сматрани само необичним или ексцентричним, ускоро би могли да буду класификовани у САД као ментална обољења. То су смернице које су предложене за измењено пето издање Дијагностичког и статистичког приручника менталних обољења (ДСМ5), који су САД важи за својеврсну “библију” у домену менталног здравља, али има великог утицаја и на рад европских психијатара и психолога.

Мада измене о којима је реч неће директно утицати на овдашњу клиничку праксу - која се руководи другачијим смерницама - експерти тврде да би оне у крајњем резултату могле утицати на перцепцију и начин размишљања стручне јавности, и на тај начин нанети непоправљиву штету. Милиони људи, између осталог и у европским земљама, због њих би могли добити псијхијатријске дијагнозе које би неповољно утицале на читав њихов живот.

Стидљивост би, тако могла да постане друштвена фобија, повученост у себе Аспергеров синдром (аутизам), туга због губитка блиске особе депресија, и тако даље. Шеф Института за психологију Универзитета у Ливерпулу Питер Кидман сматра да би то “патологизовало читав низ проблема који никада нису сматрани менталном болешћу. Многи који су стидљиви, у жалости, ексцентрични, или имају неконвенционалан љубавни живот, изненада би добили етикету ‘душевних болесника’”, смата он, и додаје да то “није исправно, није тачно, и није хумано”.

Други стручњаци, пак, замерају да би настојање да се свакодневни проблеми људске душе стрпају у фиоке медицинских дефиниција донели више штете него користи и да би милиони људи због њих добили погрешне дијагнозе и погрешну терапију, често и веоам јаким лековима. Овакво мишљење дели и амерички психијатар Ален Франсис, са Универзитета Дјук у Северној Каролини, додајући да ће ДСМ5 “радикално и безобзирно проширити границе психијатрије”, док његов колега Дејвид Еткинс, са Универзитета Пепердин у Лос Анђелесу, сматра, као и многи други чланови Америчког удружења психијатара, да у основи нових смерница лежи залагање фармацеутске индустрије, која на тај начин жели да повећа продају својих лекова.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/306426/Amerikanci-planiraju-da-stidljivost-tugu-i-usamljenost-proglase-mentalnim-bolestima

Последњи пут ажурирано ( недеља, 12 фебруар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 68 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.