header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Теодор Студит: Поука у другу недељу поста Штампај Е-пошта
недеља, 11 март 2012
        Браћо и оци! Пост је добро дјело, ако га прате мир, добра воља, покорност, кротост, састрадавање и друге врлине. Али ђаво, непријатељ и мрзитељ нашег спасења, покушава да усади у оне који посте богомрске ствари: наговара их да буду дрски и да противрјече другима, да буду сурови, гневљиви, јари, ташти, завидљиви и да срамне ријечи изговарају.

Циљ његов је да им се причини што веће зло и штета, да се они лише добрих плодова поста. Ми морамо унапријед да препознајемо његове замисли и сплетке, морамо проводити ове свете дане мирно и тихо, са кротошћу и у тиховању, обраћајући нашу љубав ка ближњем, зато што је управо такав пост угодан Богу. Ако пак наш пост буде другачији, - ма какав труд носили, он ће бити јалов, и ми ћемо се узалуд подвргавати одрицањима. Уосталом, постити је нама неопходно, зато што пост исушује тијело, а душу очвршћује и обнавља: него ако се наш спољашњи човјек и распада, ипак се унутрашњи обнавља из дана у дан (2 Кор. 4:16); Јер наша пролазна мала невоља припрема нам преизобилно и неизмјерно вјечно богатство славе. Тако размишљајући, надајући се на будуће узвраћање, трпљиво пребивајмо у подвизима врлине, Захваљујући Богу и Оцу који нас оспособи за удио у насљедству светих у свјетлости, Који нас избави од власти таме и пренесе у Царство Сина љубави своје (Кол. 1:12-13).

Зар се не причешћујемо ми Пречистог Његовог Тијела и Крви? А шта може бити сладосније од Светог Причешћа? Оно дарује вјечни живот онима који се причешћују са чистом савјешћу. Зар не бесједимо сваког дана и сваке ноћи са божанственим Давидом и другим светим оцима и светионицима наше Свете Цркве и може ли душа добити већу утјеху? Зар се нисмо одвојили и удаљили од заједнице са прелесним свијетом и од рођака наших по плоти ради Господа, и шта може бити блаженије и више од тога? Међутим, наше живљење је на небесима, откуда очекујемо и Спаситеља Господа Исуса Христа, Који ће преобразити наше понижено тијело, тако да буде саобразно тијелу славе његове, по сили којом Он може све учинити и себи покорити. (Флб. 3:20-21). Радујмо се, према томе, браћо моја, и веселимо, презирући и газећи сваку злу похот плоти. Јер је свако тијело као трава, и свака слава човјечија као цвијет травни: осуши се трава, и цвијет њезин отпаде; али ријеч Господња остаје увијек. А то је та ријеч која је вама благовијештена (1 Пт. 1:24-25). Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека пјева Богу (Јк. 5:13). Бива ли ко искушаван греховном страшћу (јер ђаво никада не престаје да се бори против нас), нека потрпи, слушајући онога који говори: Блажен је човјек који претрпи искушење, јер кад буде опробан примиће вијенац живота, који Господ обећа онима који Га љубе (Јк. 1:12). Кад ово знате, - рече Господ, - блажени сте ако то творите (Јн. 13:17). Њему слава во вијеки. Амин.

http://svetosavlje.org/biblioteka/VelikiPost/Ctenia/CteniaPosnogTrioda11.htm

Последњи пут ажурирано ( субота, 20 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.