header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Охрабрујуће вести стижу из домаћих породилишта Штампај Е-пошта
СВЕТ ОКО НАС
недеља, 16 новембар 2008

Све више беба у Србији

           Из породилишта у Србији коначно стижу лепе вести – бабице имају све више посла. Наравно, још увек смо далеко од позитивног природног прираштаја, али свака рођена беба више у односу на претходну годину охрабрује и радује.

– У првих осам месеци прошле године у Београду је рођено 10.282 бебе, док је у истом периоду ове године тај број повећан за 548 беба. До краја ове године можемо очекивати да ће број рођених беба прећи 16.000, што охрабрује с обзиром на то да је прошле године рођено 15.887 беба. Овај благи пораст, радује све нас и надамо се да ће се тренд рађања наставити и даље – каже мр Радмила Вићентијевић, из Завода за информатику и статистику у Београду.

Наравно, још увек се у Београду и Србији у целини бележи негативан природни прираштај, односно много више људи умире него што се рађа. У градском заводу за статистику кажу да ће много тога морати да се уради како би се достигао ниво из 1983. године, када је Београд доживео прави „беби бум“. У граду који је тада имао милион и по становника рођено је 21.686 беба.

У београдским породилиштима кажу да охрабрује повећање броја новорођенчади, али да смо још увек далеко од жељеног броја беба. У породилишту на Звездари где се до сада у просеку рађало седам до осам беба, повећан је број порођаја за петнаестак одсто.

– Посебно у другој половини ове године приметан је пораст броја породиља код нас. Сада се у просеку у нашој установи рађа десетак беба дневно. Не могу поуздано да тврдим шта је довело до тога, да ли се стварно повећао број жена које рађају или просто само више жена жели да се породи у нашој установи – каже др Дејан Малетић, начелник гинекологије у КБЦ-а „Звездара“.

Да се коначно нешто позитивно дешава, потврђују и подаци Републичког завода за статистику, који говоре да је у јулу прошле године рођено 5.989 беба, док је у истом месецу ове године у Србији рођено 6.305 беба. Повећање јесте мало, али охрабрује после вишегодишњег тренда пада наталитета и негативног природног прираштаја.

У нишком породилишту не могу да се похвале већим бројем тек рођене деце. Кажу да се број порођаја већ годинама није мењао и да дневно на свет дође девет до десет Нишлија, односно да се годишње роди од 3.300 до 3.500 беба.

И у Новом Саду није било неког значајнијег пораста броја новорођенчади. Прошле године у новосадском породилишту рођене су 6.333 бебе, док се до краја ове године очекује сличан број са незнатним повећањем. И ако га буде, биће двадесетак беба више него 2007. године.

Можда ће нова Стратегија за подстицај рађања коју је Влада Србије усвојила допринети да се рађа више беба. Планира се већи родитељски додатак и да се за друго, треће и четврто дете исплаћује једнократно, труднице на трудничком боловању добијаће целу плату, а не као до сада 65 одсто од плате. Ове мере ступиће на снагу већ почетком следеће године, тако да се може очекивати да ће и ове подстицајне мере допринети да се у Србији млади брачни парови лакше определе за друго, треће дете.

Бројке неумољиве
Год. број новорођених
1981.-21.345
1982.-20.730
1983.-21.686
2000.-14.324
2007.-15.887
2008.-очекује се више од 16.000

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=65678

Последњи пут ажурирано ( уторак, 18 новембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 Јерес:

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)

Осуђивање

Макар ти и својим очима видео грешећега, и тада не осуђују јер се често и очи обмањују. (Св. Јован Лествичник)

Нема мањег греха од осуде, али нема ни опаснијег. (Св. Теофан Затворник)

Туђи греси

Не гледај на туђе грехе, него посматрај своје зло. (Св. Димитрије Ростовски)

Реч

Људска реч може бити оштра као мач и тада она рањава и убија, а може бити блага као јелеј и тада је она попут мелема који лечи. (Св. Филарет Московски)

Истински пост

Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела. (Св. Василије Велики)

Крај живота

Крај живота има исту такву снагу за позваног у будући живот као и крај света. (Св. Хризостом)

Деловање Божије

Колико су недокучиве снага и моћ Божија, толико је недокучиво и деловање Његово. (Св. Антоније Велики)

Самољубље

Корен свих грехова је САМОЉУБЉЕ. (Св. Теофан Затворник)

Лукавство

Нема лукавства на земљи ни у паклу које може надмудрити вечну Небеску Мудрост. На многим мегданима Она изгледа тучена, у очима оних који мисли да је битка окончана. Али, Она надалеко гледа, и види у даљини дан Своје Победе. (Св. Николај Жички)

Ум

Држи ум свој у аду и не очајавај! (Преп. старац Силуан)

Смирење

Смирење је скраћено спасење. (Ава Варсонуфије)

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.