header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Охрабрујуће вести стижу из домаћих породилишта Штампај Е-пошта
СВЕТ ОКО НАС
недеља, 16 новембар 2008

Све више беба у Србији

           Из породилишта у Србији коначно стижу лепе вести – бабице имају све више посла. Наравно, још увек смо далеко од позитивног природног прираштаја, али свака рођена беба више у односу на претходну годину охрабрује и радује.

– У првих осам месеци прошле године у Београду је рођено 10.282 бебе, док је у истом периоду ове године тај број повећан за 548 беба. До краја ове године можемо очекивати да ће број рођених беба прећи 16.000, што охрабрује с обзиром на то да је прошле године рођено 15.887 беба. Овај благи пораст, радује све нас и надамо се да ће се тренд рађања наставити и даље – каже мр Радмила Вићентијевић, из Завода за информатику и статистику у Београду.

Наравно, још увек се у Београду и Србији у целини бележи негативан природни прираштај, односно много више људи умире него што се рађа. У градском заводу за статистику кажу да ће много тога морати да се уради како би се достигао ниво из 1983. године, када је Београд доживео прави „беби бум“. У граду који је тада имао милион и по становника рођено је 21.686 беба.

У београдским породилиштима кажу да охрабрује повећање броја новорођенчади, али да смо још увек далеко од жељеног броја беба. У породилишту на Звездари где се до сада у просеку рађало седам до осам беба, повећан је број порођаја за петнаестак одсто.

– Посебно у другој половини ове године приметан је пораст броја породиља код нас. Сада се у просеку у нашој установи рађа десетак беба дневно. Не могу поуздано да тврдим шта је довело до тога, да ли се стварно повећао број жена које рађају или просто само више жена жели да се породи у нашој установи – каже др Дејан Малетић, начелник гинекологије у КБЦ-а „Звездара“.

Да се коначно нешто позитивно дешава, потврђују и подаци Републичког завода за статистику, који говоре да је у јулу прошле године рођено 5.989 беба, док је у истом месецу ове године у Србији рођено 6.305 беба. Повећање јесте мало, али охрабрује после вишегодишњег тренда пада наталитета и негативног природног прираштаја.

У нишком породилишту не могу да се похвале већим бројем тек рођене деце. Кажу да се број порођаја већ годинама није мењао и да дневно на свет дође девет до десет Нишлија, односно да се годишње роди од 3.300 до 3.500 беба.

И у Новом Саду није било неког значајнијег пораста броја новорођенчади. Прошле године у новосадском породилишту рођене су 6.333 бебе, док се до краја ове године очекује сличан број са незнатним повећањем. И ако га буде, биће двадесетак беба више него 2007. године.

Можда ће нова Стратегија за подстицај рађања коју је Влада Србије усвојила допринети да се рађа више беба. Планира се већи родитељски додатак и да се за друго, треће и четврто дете исплаћује једнократно, труднице на трудничком боловању добијаће целу плату, а не као до сада 65 одсто од плате. Ове мере ступиће на снагу већ почетком следеће године, тако да се може очекивати да ће и ове подстицајне мере допринети да се у Србији млади брачни парови лакше определе за друго, треће дете.

Бројке неумољиве
Год. број новорођених
1981.-21.345
1982.-20.730
1983.-21.686
2000.-14.324
2007.-15.887
2008.-очекује се више од 16.000

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=65678

Последњи пут ажурирано ( уторак, 18 новембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.