header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Кирил: Срце ми се кида од горчине Штампај Е-пошта
уторак, 27 март 2012

 „Срце ми се кида од горчине, јер међу тим људима има и оних који себе називају православнима“, - рекао је 24. марта Патријарх Московски и целе Русије Кирил у својој проповеди после богослужења у храму Полагања Ризе Пресвете Богородице у Донској улици у Москви, осврћући се на тему акције панк групе "Pussy riot" у Храму Христа Спаситеља 21. фебруара, у вези чега предстојатеља РПЦ посебно узнемирују настојања неких православних да се заштите актерке светогрдног дела./.../

У својој проповеди, посвећеној акцији "Pussy riot", Патријарх Кирил је изразио недоумицу зашто се у савременој Русији, која има многовековно православно искуство, „појављују људи који оправдавају то светогрђе, минимизирају га и старају се да га представе како неку забавну шалу“./.../

По патријарховом мишљењу, сви православни су дужни да се „побуне против светогрђа“. Он је позвао окупљене да „појачају молитве за нашу земљу и наш народ. За нас нема будућности, ако почнемо да глумимо пред великим светињама и ако то глумљење у нечијој души изгледа као храброст, као некакво изражавање политичког протеста, као нека умесна акција или нека безазлена шала“.

Помињући текући Велики пост, Патријарх је констатовао: „Ђаво се церека над свима нама“. Но, он је изразио и наду: „Може бити да нас Господ проводи кроз ова искушења у свете дане Великог поста како бисмо сви ми постали свесни одговорности за нашу земљу, за Свету Русију, за веру православну“.

Они, који бране "Pussy riot", сматра Патријарх, не верују у силу молитве, већ верују „у пропаганду, у силу лажи и клевете, у силу Интернета, у силу медија, у силу новца и оружја“.

Извор: „Портал-креду.ру“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 27 март 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 78 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.