header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Апел за очување "споменика културе" Штампај Е-пошта
уторак, 18 новембар 2008

Апел за очување споменика културе

Наши најугледнији интелектуалци питају ко је издао одобрење да се оскрнави порта цркве Александра Невског у Београду

 

Image
Црква Александра Невског

Прошлог октобра започело је, и данас траје, скрнављење једног од изразито вредних споменика културе Београда. У години када је припремана прослава 180 година од рођења Јелисавете Начић (1875–1955), прве жене архитекте у Србији, и 80 година од изградње једног од њених врхунских дела – цркве Александра Невског – уместо најављене свечаности, њени баштиници те значајне датуме у култури Србије претворили су у скандалозно насиље, незамисливо у иоле просвећеној и правној држави.

Овако почиње писмо-апел наших најистакнутијих интелектуалаца, које је јуче стигло у нашу редакцију, а са циљем да се, обавештавањем јавности, скрене пажња на то да се спречи насиље над споменицима културе. У писму, које су потписали Бранко Бојовић, архитекта, Бранко Вујовић, историчар уметности, Гојко Суботић, историчар уметности, Добрица Ћосић, књижевник, Душан Оташевић, сликар, Љубомир Симовић, књижевник, Милан Палишашки, архитекта, Милош Перовић, архитекта, и Михајло Митровић, архитекта, даље стоји:

„У оквиру зелене парковске површине порте, на метар од ограде тик уз главни улаз, испред грађевинске линије храма у судару са монументалним порталом који крунише архитектонску лепоту високих националних вредности, увелико се зида нова, на силу убачена, неприкладна реметилачка грађевина намењена продавници и паљењу свећа.

На градилишту стоји табла на којој пише: ’Х-20 број 351.1.89/2000. од 12. 6. 2008’. Из ове једине јавне информације не виде се починиоци овога недела. Претпоставка је да би прво одобрење морало бити од Завода за заштиту споменика културе. Ако то није њихово решење, онда би надлежни завод морао у року од 24 сата да учини све да се зауставе даљи радови, порта врати у претходно стање, а починиоци скрнављења храма примерено казне. Али ако је, што је мало вероватно, поменуто решење издао надлежни Завод за заштиту споменика културе, онда држава треба да докаже својим грађанима да држава заиста постоји, да држи до свог елементарног дигнитета и да примерено санкционише свог дивљег градитеља.”

Потписници апела додају:

„Молимо институције културе и јавне раднике повређене самовољом чиновничког апарата, управљеног да штити национални културни простор, у овом случају претвореног у своју супротност – да учине све што је могуће да се, за сада, неидентификовани кривци позову на одговорност, уклони рогобатни уљез који, поред бројних недопуштености, крши највише амбијенталне вредности и урбане визуре Дорћола. И тако поврати сакралност места.”

[објављено: 18/11/2008]

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Apel-za-ochuvanje-spomenika-kulture.lt.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 18 новембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.