header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх на "скупу мира" у Сарајеву Штампај Е-пошта
недеља, 09 септембар 2012

 Патријарх српски Иринеј учествује у раду међународног скупа о миру у Сарајеву. У Храму рођења пресвете Богородице патријарх служио литургију, а у катедрали Срца Исусова присуствовао молитви за мир.

Патријарх српски Иринеј присуствовао је молитви за мир у катедрали Срца Исусова у Сарајеву, уприличеној поводом међународног сусрета за мир, који се одржава у том граду. Патријарх Иринеј је претходно у Храму рођења пресвете Богородице служио литургију. 

"Имам слободу да са овог светог места, пре свега представницима црквене јерархије и свој браћи упутим апел да се потрудимо да Сарајево не остане без хришћана. Ово је древни хришћански град", рекао је патријарх, после молитве за мир.

Патријарх Иринеј захвалио је Богу што је омогућио заједничку молитву које би, како је рекао, требало да се догадјају чешће у времену у којем живимо, "када су вредности помакнуте на периферију људских интереса и идеологија". 

"Молим се Господу да нас зближи! Много је времена прошло од када смо се ми хришћани поделили. Наш народ има изреку и каже: 'подељена кућа је осуђена на пропаст'. Много је времена прошло у подељености те то захтева много времена и да се зближимо", рекао је патријарх.

Патријарх Иринеј је истакао да хришћани имају исто Јеванђеље које се чуло и током синоћње молитве и многе друге истине које су јединствене.

"На томе би требало да градимо нашу будућност", истакао је патријарх српски, захваливши домаћину, кардиналу Винку Пуљићу, што је уприличио мису поводом међународног сусрета за мир који у организацији заједнице Светог Еуђидија почиње поподне у Сарајеву. Кардинал Пуљић је захвалио посебно на присуству српског патријарха који, како је рекао, носи поруку мира.  

Патријарх је потом прошетао улицама Сарајева сведочећи на тај начин вековно прсуство православних у овом граду, а уједно и јеванђељску жељу за изградњом заједничког живота у миру и љубави, саопштено је из Митрополије добробосанске.  

Патријарх Иринеј, који се налази у четвородневној посети дабробосанској Митрополији, учествоваће у раду Међународне конференције за мир. На скупу учествује више од 4.000 представника цркава и верских заједница из целог света.

"Радујем се што ћу бити у прилици да се сусретнем и разговарам о многим заједничким проблемима наше браће муслимана, католика и јевреја", рекао је патријарх Иринеј.

http://www.rts.rs

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 09 септембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.