header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Из манастира Будисавци на Косову и Метохији екуменисти прогнали оца Алексеја Штампај Е-пошта
уторак, 19 март 2013

 У свежем сећању наших посетилаца, сасвим сигурно, још увек је догађај који се збио на Косову и Метохији 13./26. новембра 2012. године. Тог дана је, да се подсетимо, у манастиру Будисавци проплакала икона Пресвете Богородице, и то у тренутку док је Мајци Божијој, испред ове њене свете иконе, акатист читао јеромонах Алексеј. Отац Алексеј нам се данас јавио писмом у коме нас извештава о најновијем злоделу екуменистичко-новотарских окупатора. Наиме, узурпатор трона рашко-призренске епархије, владика Теодосије, прогнао је овог смерног и ревносног служитеља Божијег из манастира Будисавци. Подсећања ради, на целом КиМ Света Литургија се неизмењена (онаква какву су је служили сви наши Свети Оци) служи још једино у манастирима Девич и Будисавци, где се и догодило чудо плача Мајке Божије. После овог прогона остао је још само Девич. Ево шта је у свом писму написао отац Алексеј: 

 

Дана 17. 03. 2013. године у 14 часова прогнан сам из Манастира Будисавци, где сам служио. На исти дан 17. марта десио се и погром Срба на Косову и Метохији. Као што су и владику Артемија прогнали дан пре часног Васкршњег поста тако су и мене прогнали овог 17. марта на дан поклада.

Монахиња Харитина, из Пећке Патријаршије, дошла је у Манастир и напала ме да треба да напустим Манастир због окупљања народа који долази у посету Манастиру и покушава да Манастир оживи. Манастир током ове задње 4 године није био посећиван од стране народа који живи ван Косова и Метохије. Ово је велика Светиња и желео сам да она буде више посећивана и више да се води рачуна о њој. Монахињи Харитини није одговарало да овај Манастир буде посећиван од стране верника који су долазили из далека и помагали ову Светињу. За ове задње 4 године од како сам у овој Светињи нисмо добијали никакву помоћ ни од стране Патријаршије ни од државе. Добио сам акт од стране мог надлежног епископа Теодосија да морам да напустим Манастир Будисавци и да ме премешта у Свете Архангеле код Призрена не наводећи разлог због чега ме премешта. Одобрено ми је да ове прве недеље Часног поста будем у Манастиру и да после идем, али Монахиња Харитина је дошла и избацила ме из Манастира као да сам криминалац, не поштујући ме као свештенослужитеља и саблажњавајући присутни народ који је дошао у посету овом Манастиру. Манастир у Будисавцима је метох Пећке патријаршије што значи да треба да се брине за њега. Сваки пут када сам тражио помоћ за манастирске потребе и своје личне потребе које сам потребовао због своје личне болести коју имам. Болујем од дијабетиса тип 1 због којег 4 пута на дан примам инсулин и пијем лекове. Због ове болести сам и морао да путујем често код доктора у Београду на ВМА због контроле и лечења. Никада нисам имао разумевања од стране епископа и од стране Патријаршије којој сам служио у Манастиру Будисавци. Све моје трошкове за путовања и лечење су покривали верници као и данас што раде. Манастир у Будисавцима је вома сиромашан и било ми је веома тешко служити у њему из тог разлога.

Од 2000. године од како сам рукоположен за јеромонаха служим Свету Литургију на Светоотачки начин и по Канонима наше Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Сви ми који служимо Свету Литургију на овај начин бићемо прогањани од стране својих епископа, што се данас и дешава. Они нас приморавају у појединим епархијама да Свету Литургију служимо новотарски. Моја велика жеља и љубав према овој великој Светињи су ме мотивисали и дали снаге да оволико времена и под тешким условима опстанем и служим у њој. Многи верници су апеловали и молили владику Теодосија да останем у Манастиру и служим Свету Литургију сваке недеље и празника али се владика оглушио о молбе верника. Увек су налазили разлоге током ових 4 године од како сам у Будисавцима да ме избаце из Манастира. Много ми је жао због свега овога што се дешава у нашој Православној Цркви и због народа који трпи састрадава са нама. Нека нам Благи Господ свима нама опрости!

Јеромонах Алексеј

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 19 март 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.