header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Поново умањивање броја жртава на комеморацији у Јасеновцу Штампај Е-пошта
недеља, 12 мај 2013
       У меморијалном подручју Јасеновац данас је, на месту усташког логора смрти, код споменика Камени цвет, одржана комеморација у знак сећања на пробој последњих затворнике логора 22. априла 1945. године, али и почаст за све страдале и преживеле логораше.

Присутнима, којих је било око 2.500, обратили су се председник Хрватске Иво Јосиповић, председник Сабора Јосип Леко, министар рада Мирандо Мрсић, као и изасланик премијера Зорана Милановића, председница Савета меморијалног подручја Јасеновац Катица Седмак и представници логораша.

Јосиповић је подсетио на обавезу сећања на невине жртве и да се никад не оживи идеологија зла.

"Јасеновац је подсећање на злочин у коме су учествовали и бројни Хрвати", рекао је Јосиповић и додао да је сећање на жртве чин праведности, као и да мржња не сме бити изговор за нову мржњу.

Леко је рекао да брига о антифашизму не престаје у демократским друштвима, већ је данас све значајнија, али је и то обавеза Хрватске у времену пре уласка у Европску унију.

"Не сме се заборавити патње Срба, Јевреја, Рома и припадника других нација", рекао је Леко и додао да су садашње генерације не само њихове поштоваоци, него и вечни дужници.

Према Мрсићевим речима, спомен на данашњи дан је и спомен на патње жртава и храброст оних који су кренули у слободу.

"Ово мора бити подсетник на оно што се не сме заборавити због оних који релативизују број страдалих и доказују да су сви били исти", рекао је Мрсић.

Катица Седмак нагласила је да је, према најновијим подацима, у логору забележена 83.301 жртва, од којих је 20.000 жена и 20.101 дете.

Она је подсетила на пробој који је преживело само стотинак од 600 логораша, колико је кренуло у пробој.

Присутнима су се обратили и представници народа - жртава.

Јеврејин Борис Браун говорио је о својим искуствима из загребачког затвора, Илија Ивановић, као један од ретких преживелих у пробоју, говорио је о своје две године и 10 месеци патње, а Стево Ђурђевић о трагедији Рома чији живот за усташе није значио ништа.

Представници верских заједница, међу којима и пакрачки парох протојереј ставрофор Ђорђе Теодоровић, прочитали су молитве за мртве, а председник Јосиповић је доделио признања тројици преживелих учесника пробоја.

Венце су положиле делегације логораша, међу којима и секција логораша из Србије, представници антифашиста, мањинских организација и бројних странака.

Венце су положили и представници дипломатског кора у Хрватској, а Србију је представљала делегација у којој су били амбасадор Станимир Вукићевић и генерални конзул у Вуковару Живорад Симић.

Парастос у Доњој Градини, највећем стратишту у систему Јасеновац

У присуству највиших званичника Републике Српске, више стотина грађана и домаћих и међународних представника данас је у Доњој Градини, на гробном пољу "Храстови" одржан парастос жртвама усташког геноцида из концентрационог логора Јасеновац.

Одржане су православна, јеврејска и ромска молитва. Православну молитву одржао је владика бањалучки Јефрем, ромску председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић, а јеврејску рабин Исак Асијел.

Претходно су делегације положиле венце и запалили свеће у знак сећања на жртве сахрањене на гробном пољу "Тополе".

Венце су положили преживјели логораши и потомци жртава из Републике Српске и Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељко Цвијановић са министрима, председник Народне скупштине Игор Радојичић, потпредседник Републике Српске Емил Влајки, изасланици члана Председништва БиХ из Републике Српске, те председника и Владе Србије, пренели су бањалучки медији.

Венце су положиле државне делегације Израела, представник Конференције највећих америчких јеврејских организација, као и представници амбасада у БиХ - Србије, Руске Федерације, Немачке, Француске, САД, Холандије…

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске (НДХ).

Према неким проценама, у Градини је убијено и закопано више од 360.000 људи, претежно Срба.

http://www.rtv.rs/sr_ci/region/odrzana-komemoracija-zrtvama-u-jasenovcu_391674.html

Последњи пут ажурирано ( недеља, 12 мај 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.