header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Томислав Кресовић: Сајбер контрола држава и влада Штампај Е-пошта
среда, 15 мај 2013

 “Велики брат” мисли за нас

Време глобаних мрежа и информација отвара стратешко питање контроле држава и влада, предвиђање потеза политичких структура и економских компанија од стране глобалних планера и контролора сајбер галаксије. По писању медија и ставу експерата за сајбер ратовање Америчка агенција НСА (Агенција за националну безбедност) тренутно осматра највећи део светског телекомуникационог саобраћаја и сакупља податке, због чега се у држави Јута прави највећи светски центар који ће служити за складиштење информација.

Нешто слично ради, за франкофонско подручје, француска агенција „Френшел“, а не заостаје ни „Оникс“ из неутралне Швајцарске. Све битно што се дешава у једној земљи рецимо у Србији сакупља се као информација, а онда се анализира и на основу различитих избора се виртуелно пројектује могућа политика. Ово су начини “сајбер владавине” кроз виртуелну шпијунажу која се базира на “дубинској анализи” свих садржај.

Предиктивна аналитика –контрола друштвеног “ума”

Стручњаци за сајбер ратовање наводе да је реч о предиктивној аналитици, где се стварањем базе података може креирати озбиљна процена садашњости, али и будућности једног друштва, владе или политичке олигархије. Предиктивном аналитиком реално је могуће вршити “студију случаја” свих кључних фактора одлучивања у једној држави, начину функционисања владе, понашању министара, странчких првака али и војног и политичког естаблишмента. По тој анализи ко поседује релевантну велику базу података и софтвер који може да их умрежи може да прецизније одреди потезе и понашање појединца, групе или целе нације са високим степеном тачности без ширег обавештајног рада на терену. Праћењем глобалне мреже, видео записа, фејсбука, твитера, разних извештаја на “даљину” тимови стручњака могу правити профиле политичара и прогнозирати ред потеза у одлучивању, и на тај начин утицати на које политичаре треба “играти”, и обратити пажњу и ко из система власти представља савезника, а ко противника.

Виртуелно моделирање политичара и политика

Моћне државе су на тај начин способне да креирају унапред потезе политичког естаблишмента заинтересованих држава и влада, да управљају кризом “на даљину”, и да припремају моделе политике за задовољене стратешких интереса. Данас смо кроз глобалну мрежу у могућности да сакупимо хиљаде видео записа о политичарима и бизнисменима, њихове изјаве и анализом садржаај и укрштањем података кроз сложене софтерске програме да добијемо интересантне форме “досијеа” битних за “теорију игара” у управљању кризом или моделирању жељених политика и полиитчара. Ако узмемо на пример политичку сцену у Србији и неколико кључних кризних тачака као што су Косово, економска криза, корупција и политичка борба, пут Србије ка ЕУ, квалтетном анализом свих могућих објављених садржаја извесно је да је могуће направити “пројекцију” могуће политике и усмерити се на тачке где треба “притиснути” или дати “шаргарепу”. Модерна техологија све више угрожава не само приватност и слободно време људи, већ и утиче на “контролу” нашег понашања и живота. Није ни чудо што се “фејсбук” или “твитер” контролишу од стране НСА у САД или других система глобалног “прислушкивања”. Све чешће ће се сајбер контрола моћних држава користити у подизању или сламању политика и влада држава, утицати ко се уздиже у власти, а ко силази са трона, и на које политичке структуре треба рачунати, како у садашњости, још више у блиској будућности од три до пет година. Дакле могуће је да моћне администрациеј преко својих тајних служби, владиних тимова у великом броју држава, рачунајући и Србију, на “даљину” постављају своје људе за спровођење жељење полиитке, али и да се опредељују и за оне који су фактори кризе, да би преко њих управљали кризним ситуацијама или само стварали кризе.

http://www.vidovdan.org/

Последњи пут ажурирано ( среда, 15 мај 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.