header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Србољуб Живановић: О „екуменистима“ и „новотарцима“ у СПЦ Штампај Е-пошта
субота, 31 август 2013

 Велики број православних Срба, који не разумеју шта се уствари дешава у Српској православној цркви, у вези са појавом и поступцима појединих епископа "екумениста" и "новотараца", поставља низ питања на која треба дати одговарајуће објашњење и одговор.

У последње време су се одомаћили у српском језику називи екумениста и новотарац да означе оне епископе Српске православне цркве који се наводно залажу за стварање једне јединствене цркве свих хришћана, односно за уједињење и признавање  свих протестантских група и секти као и Риримокатоличке "цркве" у једну јединствену хришћанску "цркву". По њиховом мишљењу је хришћанска "црква"   "стабло са много грана". У том циљу они се упуштају у заједничко служење са разним секташима и јеретицима. Одрекли су се православног схватања екуменизма по коме је Црква једна, Христова, православна, а сви који су ван те Цркве су отпадници или јеретици. Према томе, термин екумениста који се приписује таквим заговорницима лажног јединства треба писати под знацима навода, јер тзв. српски  "екуменисти" то нису.

Други назив "новотарац" такође треба писати под знацима навода када се тај назив односи на оне епископе Српске православне цркве који мисле да су дошли до неких нових открића у теологији и да они уносе неке нове елементе чак и у само богослужење. Све то што је по њиховом мишљењу ново и правилно, уствари представља неко од мишљења која су већ раније изнели други јеретици током историје хришћанства. Према томе, њихова "нова" мишљења и објашњења су већ раније виђена и одбачена на васељенским саборима.

Римокатоличка "црква" подразумева екуменизам као покрет који треба да уједини све протестантске "цркве" и све православне  у једну римокатоличку заједницу којој на челу стоји римокатолички поглавар, односно римски папа, који је истовремено духовни вођа свих хришћана и световни поглавар државе Ватикана. Римокатолици тврде да је римски бискуп или папа наследник Св. апостола Петра, па да му то даје право да буде духовни вођа свих хришћана. При томе заборављају, или пак нигде не помињу, да у Светом писму нигде не пише да је Господ Исус Христос одредио Св. апостола Петра за свог наследника. У Светом писму наиме пише да је право да управљају хришћанском Црквом Христос пренео на све апостоле заједно. Изрека да ће Господ утемељити своју  цркву "ад петрам" се односи на стену, односно на чврсту подлогу да би била увек стабилна и вечно постојана. Ово никако не значи "ад Петрам", односно да је Црква утемељена на Св. апостолу Петру.

Они епископи СПЦ који се залажу за тзв. екуменизам и који уносе своје "новине" у богослужење у циљу приближавања римокатолицима и њиховим обичајима и идејама су уствари унијати и тако их треба називати. Свесно или несвесно они иду на руку Римокатоличкој "цркви" која тежи да потчини све хришћане на свету римокатоличком папи. У том циљу подлежу римокатоличкој слаткоречивости, па такво своје мишљење преносе и на нове генерације свештеника који се сада школују на Богословском факултету. Овакви њихови поступци ће на крају довести до раскола у Српској православној цркви који римокатолици толико прижељкују.

Српски народ је по природи православан. О томе налазимо потврду током целе историје српског народа. Срби никада неће прихватити унијаћење са римокатолицима, нити пак духовно вођство римског папе. Православни свештеници и монаси одбацују сваку тежњу титуларног васељенског патријарха у Истамбулу да постане нека врста "православног папе".

Са своје стране Римокатоличка "црква" се не одриче свога символа вере, који су током векова изменили по сопственом нахођењу, нити се одричу "непогрешивости папе" итд. Истовремено покушавају да појединим изјавама својих великодостојника да утичу на православне да престану да им се супротстављају. Циљ Римокатоличке "цркве" је унијаћење.

Што се тиче српског народа, нико не може очекивати да ће неко пристати на унијаћење са Римокатоличком "црквом", која међу своје светитеље убраја највеће непријатеље српског народа, који су током више векова ширили мржњу и водили борбу против српског народа. Римокатоличка "црква" је прогласила за блажене - на путу да постану католички светитељи - ратног злочинца Алојзија Степинца, поглавара усташких кољача Срба, Јевреја и Рома, главног идеолога орлова, крсташа, часних сестара - убица деце, Ханца Ивана Мерца, организатора "пацовких канала" за бекство у Америку хрватских кољаца из II светског рата Домина Мандића и др. Пема америчким наводима преко 1400 римокатоличких свештеника у Хрватској су лично убијали, пљачкали, силовали итд. Само у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома римокатолици Хрвати су убили преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома, међу којима је било 110 000 деце испод 14 година старости. То је утврдила Међународна комисија за истину о Јасеновцу (у којој нема представника са теритотије бивше Југославије). Римокатоличка "црква" се никада није одрекла тих злочинаца из својих редова. Најгоре је што и данас Бискупска конференција Хрватске и католички активисти и даље шире мржњу против Срба, што се јасно види по изјавама појединих бискупа, по дивљањима омладине на разним масовним скуповима, у католичкој и другој штампи, у књигама које се објављују и растурају у Хрватској итд. Не престају да говоре и отужују Српску православну цркву да је колевка српског фасизма и сл.

Великодостојници СПЦ који су спремни "да пруже руку" римокатолицима морали би добро да размисле о својим поступцима. Не смеју да забораве да су великодостојници само дотле док их српски народ буде признавао за такве.

Ово су, укратко, размишљања и разговори који воде православни Срби у Великој Британији, и то су питања на која теба да добију одговоре. Зато је пожељно да неко од епископа "екумениста" или неки "новотарац" који је уједно и професор Богословског факултета у Београду, напише своје мишљење и да своја објашњења разних поступака појединих владика, да не би верни народ био препуштен да сам лаички тражи одговоре на своја питања и тражи објашњења за своје сумње и недоумице. Такав одговор би могао да се објави и на сајту Борба за веру, који многи Срби у Великој Британији редовно прате.

Професор др Србољуб Живановић,

 Лондон, Велика Британија

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.