header image
НАСЛОВНА СТРАНА
В.Димитријевић: Патријархова изјава потпуно у супротности с вековним предањем СПЦ Штампај Е-пошта
среда, 16 октобар 2013

 Епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић) оспорио је право патријарху српском Иринеју да у име целе СПЦ позива Србе да учествују на локалним косовским изборима, које 3. новембра организује Приштина. Он сматра да је „неприхватљиво да се, осим државне издајничке врхушке, чују и гласови појединих људи из Цркве, тачније из Патријаршије, којима се позивају сви Срби да изађу на изборе“.

„Црква нити је консултована, нити је саборски разговарано и договарано о овом питању - тако да то није став Цркве, макар га тако назвао патријарх“, наводи се, између осталог, у изјави владике Атанасија.

После Покрета Двери, који је одмах позвао патријарха да повуче спорну изјаву дату прекјуче у Пећкој патријаршији и сазове ванредно заседање Светог архијерејског сабора, јуче се огласио и Покрет Наши са захтевом да се поглавар СПЦ „повуче с трона Светог Саве и препусти га способнијем“.

Привремена скупштина АП КиМ, која заговара бојкот општинских косовских избора, како је за Данас потврдио њен председник Славко Стефановић, не одустаје од захтева за пријем код поглавара СПЦ, без обзира на патријархов став. Стефановић каже да је „тај састанак неопходан, јер Црква треба да буде уз свој народ“. Скупштина је прошле недеље патријарху Иринеју упутила писмо у коме га упозорава да спровођење локалних косовских избора значи гашење институције државе Србије и признавање уставно-правног поретка самопроглашене косовске државе.

- Према посланици Источних патријараха из 1848, у Цркви пуноту вере не чува ниједан епископ (сам по себи – нап. В.Д.), нити Сабор епископа (сам по себи – нап. В.Д.), него сав народ Божји. Не улазећи у политичке оцене патријарховог чина у средишту Српске цркве, Пећкој патријаршији, морам да нагласим да питање Косова и Метохије за православне Србе није политичко, него мистичко и идентитетско. Отуда је патријархова изјава потпуно у супротности са вековним предањем СПЦ и народ Божји је не може прихватити. Наравно да је ово повод за сазивање ванредног Сабора СПЦ, који би такву патријархову оцену, у име црквене пуноте, ставио ван снаге, као што је, саборски, учињено са злоупотребљеним потписом блаженопочившег патријарха Павла пред Дејтон 1995. Остаје да се надамо да ће саборност у СПЦ надвладати самовољу, ма чија она била - каже за Данас православни публициста Владимир Димитријевић.

Јелена Тасић

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/vladika_atanasije_patrijarh_nije_cela_crkva.55.html?news_id=269363

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 октобар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.