header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Иринеј: Амфилохије жели да буде и митрополит и господар Црне Горе Штампај Е-пошта
среда, 30 октобар 2013
       Патријарх Иринеј остаје при позиву косовским Србима да учествују на изборима. Каже да ће разговарати са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем који је рекао да Срби не треба да изађу на косовске изборе

Поглавар Српске православне цркве Иринеј изјавио је да остаје при позиву косовским Србима да учествују на косовским локалним изборима, као и да ће разговарати са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем који је рекао да Срби не треба да изађу на те изборе.

"Ја сам рекао шта мислим. Мислим да је то корисније", рекао је патријарх за Радио Слободна Европа алудирајући на свој став да Срби треба да изађу на недељне изборе и изаберу најспособније кандидате.

Међутим, митрополит Амфилохије је почетком недеље позвао Србе на Косову да не изађу на изборе, јер би "свако гласање значило прихватање насиља и насилно отимање од Србије дела њене територије".

Патријарх Иринеј је напоменуо да нема несугласица са митрополитом Амфилохијем, да митрополит има право на своје мишљење и да ће о томе тек разговарати.

"Митрополит Амфилохије жели да буде и митрополит и господар Црне Горе. Па ваљда у том смислу даје такве изјаве", рекао је поглавар СПЦ.

Патријарх је одбацио оцене да су различите изјаве врха СПЦ упућене Србима на Косову додатно збуниле српску заједницу пред недељне изборе.

"На жалост, све је подељено, па и то. Нека свако поступи онако како мисли. Видећемо шта ће да буде, али мање више све то иде, на жалост, магловито. Не верујем да смо било кога збунили. То нико не сматра за забуну. Најбоље да Срби на Косову и Метохији процене шта је за њих корисније. Моје мишљење је да би било најбоље, што сам и казао, да изађу сви или не изађе нико. Али, то је код нас тешко средити", рекао је патријарх Иринеј.

Фото: Танјуг

Извор: „Вечерње новости“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.