header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Екуменистички сусрет у Немачкој (фото)
Екуменистички сусрет у Немачкој (фото) Штампај Е-пошта
субота, 30 новембар 2013

 Мешовита комисија за православно-римокатолички дијалог

      Заједничка комисија Немачке бискупске конференције и Православне епископске конференције састала се у четвртак 28. новембра, 2013,  са поглаваром Српске Православне Цркве, Његовом Светошћу Патријархом Иринејем. Сусрет је одржан  у седишту Српске православне епархије средњоевропске у Химелстиру.  Иначе, Патријарх Иринеј администрира овом Епархијом.

Седницу и дводневни рад ове Комисије отворио је Српски Патријарх и изразио радост зато што му је пружена  прилика да упозна чланове Комисије  и стекне увид у њихов рад. Уједно је захвалио Римокатоличкој бискупској конференцији и Православној епископској конференцији на њиховом дугогодишњем и енергичном раду, који служи узајамном разумевању и повезивању двеју Цркава. „Нека се дијалог води на више нивоа“, пожелео је Патријарх.

 Фото: СПЦ

Председник Екуменске комисије  при Немачкој бискупској конференцији, иначе,  и подпредседник ове заједничке Комисије, јесте Бискуп Магденбурга, Преузвишени др Герхард Фајге (Dr. Gerhard Feige). Он је у своје име и у име Комисије захвалио Српском Патријарху Иринеју на позиву и гостопримству.  Бискуп Фајге је оценио овај сусрет као израз добрих међусобних односа, чему доприноси и заједничка Комисија са својим састанцима који се одржавају два пута годишње.  Између исталог, Бискуп  Фајге је рекао: - Наши редовни састанци омогућавају континуиране разговоре. Они представљају форум који нас обавештава о актуелним збивањима у нашим Црквама и доприносе решавању наших заједничких питања. Посебно је истакао атмосферу поверења која се већ годинама осећа у раду комисија.

Фото: СПЦ

Високопреосвећени Архиепископ Теофан (Руска Православна Црква - Московска Патријаршија) из Берлина, као  заменик председника Православне епископске конференције у Немачкој, пренео је поздраве Високопреосвећеног Митрополита Августина из Бона. Наиме, Митрополит Августин као председник  Православне комисије, због својих синодских обавеза у Васељенској Патријаршији, био је спречен да председава овим скупом.

Седницу су водила два главна секретара, проф др Константин Виагкопфтис (Бонски универзитет) као представник Православне Цркве, и гђа др Доротеја Кез у име Немачке бискупске конференције – Екуменска комисија. 

  Фото: СПЦ

У раду комисија су узели учешћа следећи њихови  чланови: Архиепископ Руске Православне Цркве из Берлина Теофан, Преосвећени Епископ Васељенске Патријаршије из Штутгарта Василије, као и Бискупи Dr Gerhard Feige и Dr Gregor Hanke,  затим римокатолички стручњаци: Abt P. Dr Marianus Bieber, Prof. Dr Johannes Hofmann, Pater Dr. Gregor Hohmann, Prof. Dr. Benedikt Kranemann, Dr. Johannes Oeldemann, Dr. Schuppe, а и други православни експерти: проф др Асад Елиас Катан, проф др Даниел  Mунтеану, проф др Константин Николакопулос, протопрезвитер др Петер Зонтаг и протопрезвитер Константин Мирон.

Са благословом Патријарха Иринеја,  седници су присуствовали протођакон др Дамјан Божић и мр Карол Лупу, службеник Средњоевропске епархије.

  Фото: СПЦ

Архиепископ Теофан ја представио Комисији пастирска упутства о Црквеној години Истока и Запада. Циљ изложења овог упуства јесте да се верницима понуди могућност приступа различитим, тј. другим традицијама.  Поред свих разлика које нас раздвајају, ипак постоји дубоко и темељно заједништво у вери.

  Фото: СПЦ

Мешовита комисија православних и римокатоличких теолога за вођење дијалога у Немачкој основана је 2007. године. Ова Комисија је само наставила са радом започетим 1981. године, иначе, на иницијативу Немачке бискупске конференције и Грчке православне митрополије Васељенске Патријаршије. 

Мешовита комисија православних и римокатоличких теолога једногласно је потврдила братски дух и хармонију свих њених чланова, као и њихову одлучност да заједно наставе на залагању на ползу свих православних хришћана  у Савезној Републици Немачкој.

Извор: Епархија средњоевропска

 http://www.spc.rs/sr/sednica_meshovite_komisije_za_pravoslavnorimokatolichki_dijalog_u_nemachkoj

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.