header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Крим ушао у састав Русије на празник свог небеског покровитеља Штампај Е-пошта
среда, 19 март 2014

 Свечани споразум о уласку Републике Крим и Севастопоља у састав Руске Федерације потписан је у уторак 18. марта, на дан када Црква прославља обретење моштију небеског покровитеља полуострва – светог Луку Кримског (Војно-Јасенецког).

У ове дане у свим црквама и манастирима Кримске епархије пред иконом светог Луке служени су молебани за умножење љубави и мира на полуострву.

Архиепископ Лука (у свијету Валентин Феликсович Војно-Јасенецки) родио се 1877. у Керчу. Након гимназије одлучио је да треба да се бави нечим што ће бити „од користи људима који страдају“, и изабрао је медицину, да би касније постао свештеник.

Након упокојења супруге замонашен је и рукоположен у епископски чин.

Свети Лука је своју службу вршио у совјетско доба, суочавајући се са бројним тешкоћама и страдањима, хапшењима и суђењима, провевши једанаест година у прогонству.

Као Архиепископ кримски, светитељ је служио од 1946. до 1961. Добитник је Стаљинове награде за књигу о хирургији 1946.

Упокојио се 11. јуна 1961, на празник Сабора руских светитеља. Мошти светог Луке обретене су 1996. и налазе се у храму Свете Тројице у Симферпољу. Руска православна црква прибројала га је лику светих новомученика и исповједника 2000. године.

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 март 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.