header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Командант Славјанска, Стрелков: Зашто Русија и Путин не интервенишу, је л' чекају да нас све побију? Штампај Е-пошта
петак, 06 јун 2014

 У уторак су превратничка влада у Кијеву и новоизабрани председник Порошенко на истоку Украјине покренули офанзиву у којој се више не бирају циљеви, па је на помолу је хуманитарна катастрофа.

Данас је амерички председник у свом стилу искривљене стварности оптужио Русију за ” агресију на Украјину “, а главни секретар НАТО савеза, Андерс Фог Расмусен, позвао власти у Москви “да врате окупирани Крим којег НАТО и даље сматра украјинском територијом “.

Једнако као што су се активности украјинске војске и Националне гарде увек интензивирале нападе када су у Кијеву боравили високи представници из Сједињених Држава, да се претпоставити да ће тако бити и овај пут, када је у Кијев допутовала делегација Пентагона. Наиме, појачане активности снага оданих хунти у Кијеву, које су резултирале са десетине убијених мртвих и цивила и припадника народних милиција који бране градове и села у регионима Доњецк и Лугански су почеле упоредо са доласком америчке делегације у Кијев. Међутим, без обзира на све, јуче се Чак Хагел, амерички министар одбране, састао у Бриселу са украјинским министром одбране Михаилом Ковалим, којем се захвалио “за његову професионалност у настојању да заштити своју земљу”.

Министар Хагел је рекао “да ће влада Сједињених Држава и даље да тражи начине за побољшање односа између две војске”. Такође се захвалио украјинским снагама безбедности за њихову професионалност у одбрани, преносе РИА Новости.

Сличан став је раније изразила и гласноговорница Стејт департмента, Марија Харф, према којој су украјинске власти показале суздржаност” у својим акцијама. Харф је такође потврдила да су украјински борбени авиони у понедељак напали средиште Луганска и да су страдали цивили, те како су украјинске власти “покренуле велику операцију против присталица федерализације”.

У понедељак је на састанку НАТО савеза руски стални представник у Бриселу, Алекандер Грушко, рекао “како НАТО подстиче Кијев на употребу силе и стога сноси део одговорности за неуспех у политичком процесу на истоку Украјине”.

Подсетимо од средине априла власти из Кијева на истоку Украјине проводе казнене операције против региона Доњецк и Лугански, које су након државног удара од фебруара ове године изразиле жељу за отцепљење од Украјине.

Од уторка украјинска војска и Национална гарда активно користе тешку артиљерију и борбене хеликоптере и авионе, а бројне су жртве међу цивилним становништвом. Споменимо, иако је у овом тренутку потпуно беспредметно о томе говорити, како је на истоку Украјине уништавање кућа и инфраструктуре постала тужна свакодневица.

Рт јавља како су ваздушни напади борбених авиона и хеликоптера трајали целу прошлу ноћ и наставило се данас на село у близини Славинска, Семјоновка, као и оближње насеље Черевковка. У региону Доњецк је у ноћи од 4. јуна започела казнена операција ширих размера и цивилно становништво се сакрило у подруме. Украјинска војска је данас у подне затворила и доток пијаће воде становништву Славјанска, што је проблем којег народне власти не знају како да реше.

Током 3 јун су се жестоке борбе водиле и у Славјанском, а гласноговорница градоначелника Пономарева, Стела Корошо, рекла је “да су ови напади знак дужег оружаног сукоба у Украјини”.

Потврђено је да су данас су бранитељи Славјанаска оборили још један украјински хеликоптер Ми – 24, а вест о обарању авиона Су – 25 се за сада не може проверити, али је народни градоначелник Славјанска, Вјачеслав Пономарев, пријавио да су милиције украјински борбени авион обориле у близини Семјоновке, те да су у борбама уништили четири украјинска оклопна возила.

Славјанск – Стаљинград Народне Републике Доњецк

Офанзива која је покренута 2 јун на Славјански је одвукла велики део снага Народне Републике Доњецк, преносе белоруске Новости.

У борбама се користе оклопна возила и авиони који на Славјанаск туку с удаљености 25-30 км. На подручју града украјинска војска није успела да уђе, а према речима стручњака, Кијев још није спреман за такву одлучну акцију, без обзира што је реч о најамбициознијем нападу од када траје казнена експедиција.

Операцијама претходи артиљеријска паљба, а борбе у којима се користе оклопна возила и авиони се углавном воде за предграђа Славианска. Сав је “терет” на себе преузела Семјоновка, насеље 28 км југоисточно од Славианска. Притисак украјинске војске је и на највеће насеље и Дробишево у близини града Красни Лиман, где су борци Народне Републике Доњецк јучер морали напустити своје положаје. У подручју Семјоновке је украјинска војска, користећи се оклопним возилима и тенковима, поново заузела неколико пунктова народних милиција. Још једна блокада, која се налази на путу између Славијанска и града Красни Лиман је уништена ваздушним нападима. Истовремено се наставља гомилање војне опреме на путевима које воде до Славјанска из смера Харкова и Дњепропетровска.

Према речима директора украјинског Центра за политичке студије, Дмитрииа Тимчука, милиције су у уторак напале конвој украјинске војске негде на пола пута између Славианска и Изиума. У нападу је погинуо један украјински војник, а 13 их је рањено.

Губитак више од четири оклопна транспортера на ивици Славјанска је потврдио и министар унутрашњих послова Арсен Аваков, а службени представник украјинске војске, Владислав Селезнев, рекао је “како на прилазу Славјанском има погинулих и рањених војника. За наводне губитке “непријатеља”, председник Врховне Раде Украјине Александер Турчинов је рекао да су били “прилично велики”.

С друге стране, шеф службе безбедности Народне Републике Доњецк и командант батаљона “Восток”, Алекандер Кходаковски, тврди “како је украјинска војска и Национална гарда током напада на Славјански изгубила више стотина, можда и хиљаду људи”. Као што видимо, једна и друга страна тврде “како је непријатељ имао више стотина мртвих и рањених”.

“Славјански је мали простор који ефикасно може задржати веће снаге. Сви напади на град током дана су одбијени”, истакао је Кодаковски. Истовремено, први човек војске НРД, Игор Стрелков, признаје губитак и повлачење из Красног Лимана, што сада, према његовим речима, “угрожава положај бораца и града Славјанска”.

Подсетимо да је Славјанаск био прва мета напада још 13. априла, а његова стратешка важност је велика. У њему се секу сви главни путеви у региону, укључујући и пут Харков – Доњецк. Тамо су и главна војна складишта. Међутим, до сада украјинска војска нападе на град спроводи периодично.

Дакле, први напад је изведен 13 април на подручју села Семјоновка. Друга велика операција је спроведена у западном делу одбране града 24 април. Од 2. маја украјинска војска непрестано напада град са југа, из смера Краматорска, а највише се користи висораван на оближњој планини Карачун.

Према украјинском политичком аналитичару Владимиру Фесенко, циљ нове операције украјинских власти је сломити отпор најважнијег града НРД.

“У Славјанском је дошло до највећег груписања “сепаратиста”, овде су такви људи као што је Вјачеслав Пономарев (народни градоначелник), Игор Стрелков (командант оружаних снага НРД ). За “сепаратисте” је Славиански нека врста Стаљинграда”, наглашава Фесенко.

“Украјинска војска жели преузети контролу над прелазима и тиме ослабити непријатељске активности. Због тога чини повремене нападе и кад оружане активности досегну критичну масу, све се започиње изнова. Нова фаза операције ће се покренути када Порошенко положи заклетву за председника и формира се влада. У међувремену је украјинској војсци забрањен улазак на подручје заузетих градова, тако да не очекујем од Кијева неку одлучнију акцију”, каже украјински војни стручњак Алексеи Арестович.

“Војна операција на југоистоку може потрајати у најбољем случају највише неколико недеља, али и неколико месеци”, рекла је украјинска аналитичарка за тероризам Наталиа Белицер, док саветник украјинског министра одбране, Сергеи Згуретц, тврди “како антитерористичка акција може трајати од три недеље до двије године”.

“Ако користите пуни потенцијал оружаних снага, којим ће се уништи све групе, али и са свим последицама, операција може бити готова за три недеље”, каже Згурец.

Све упућује на чињеницу да је Славиански кључно стратешко место за сламање побуне и с правом га зову “Стаљинград Народне Републике Доњецк”.

Данас је то хтео нагласити и народни градоначелник Славианска, Вјачеслав Пономарев, који је свој град преименовао у “Путинск”.

Пономарев се није зауставио и другим градовима Донбас је понудио да учине слично и да се Доњецк зове “Путиново”, Луганск да буде “Путинград”, а Горловка би била “Владимирвладимировка”. Према речима Пономарева, преименовањем су устаници хтели указати на да им је потребна помоћ, ако желе остварити победу у борби против украјинске војске, а ту помоћ желе од председника Руске Федерације, преноси Украина Пресс.

“Није требало дуго тражити, требамо се само присетити битке за Стаљинград, која је постала прекретница у Великом домовинском рату. Тада су сви схватили да командант совјетске војске Стаљин није дозволио да непријатељ заузме град који носи његово име. Тако да овде требамо само преименовати исправне локације и то не само да ће утицати на морал милиције, него и на подршку Владимира Владимировича. Ако се Путин јавно оградио од наше борбе, сада он то не може учинити, јер сада губитак директно утиче на његов его”, рекао је на конференцији за новинаре Пономарев.

Он је такође апеловао на друге устаничке вође, Дениса Пушилина и Валери Болотова, да направе сличну ствар.

Тешко је рећи како ће Владимир Путин оценити ову поруку, будући да је данас изјавио “како неће слати руске војне стручњаке или војне јединице на југоисток Украјине и да не мисли извршити анексију југоистока суседне земље”.

“Нема руских војних јединица или војске у југоисточној Украјини, а није ни било”, рекао је шеф руске државе, француским новинарима на питање о могућности руске војне интервенције у Украјини.

Путин је такође одбацио нагађања да Русија има намеру “припојити или дестабилизирати југоисток Украјине”.

“Не, ми никада то нисмо чинили и не чинимо. У Украјини власти морају успоставити дијалог са сопственим народом, али не оружјем, тенковима, авионима, него уз помоћ преговарачког процеса”, рекао је Путин.

“Украјинска криза не сме постати разлог за нови Хладни рат и мора се решити мирним дијалогом. Исто тако инсистирам на томе да људи, ма где живели, имају одређена права и требају имати прилику да права и одбране”, наставља руски председник.

Путин је такође рекао да је Русија спремна за дијалог са Сједињеним Државама, верујући да је такав начин најбољи за постизање међусобног разумевања.

“Ја немам разлога веровати да амерички председник не жели да разговара с председником Русије, али на крају, то је његов избор. Ја сам увек спреман на дијалог и мислим да је дијалог најбољи начин да се граде мостови”, водећи локални медији пренели су изјаву Владимира Путина, који је од Обаме управо оптужен за “агресију на Украјину”.

Међутим, руски председник је нагласио да Вашингтон и на међународној сцени и даље делује на изузетно агресиван начин.

“Није тајна да су амерички лидери најагресивнији и да воде веома стриктну политику како би заштитили своје интересе. Наших војника у иностранству готово да нема, а амерички војници су свуда исти и свуда у свету видите америчке војне базе. Америчка војске свуда учествује у одлучивању о судбини других народа и то хиљаде километара далеко од властите границе”, рекао је руски председник.

Команданта одбране регија Доњецка и Луганска, Игора Стрелкова, изгледа да више уопште не интересују геополитичке калкулације и данас је био веома директан.

Наиме, Москви је поручио “колико још мртвих треба да одлучи да интервенишу”?

“Милиони Руса у Народној Републици Доњецк је потребно како би заштитили Русију. Они физички уништавају милитанте хунте из Кијева. Људи данас у редовима народне милиције гину, сви као један, а нико овде није рођен да би био херој. Можда би било боље да смо имали у изобиљу оружја и опреме, инструктора и стручњака. Ћутао сам о “подршци из Русије”, будући да сви разумеју нијансе “велике политике”, у поређењу са којом је Славјански само малена мрвица на великом столњаку.

Постоје огромни ризици за Русију ако нам помогне војно и низ других фактора, али не разумем једну ствар. Зашто је било могуће да ризикује све да се спаси десетак хиљада за мене врло драгих људи у Јужној Осетији, а сада овде, када су у питању милиони живота, причају се приче? Је ли Москва стварно мислила да је неколико стотина наоружаних руских добровољаца све што је нама потребно и да је то довољно? Ја бих волео видети сада у рововима у Семјоновки барем једног званичника “заслужног” за југоисток Украјине.

Сада се у граду Красни Лиман убијају људи на улицама. У овом се подручју пуца на људе. Ми се бранимо и то упркос чињеници да се наша милиција повукла. То није довољно за војну интервенцију? Колико лешева још треба да би донели ту одлуку? Шта бих требао учинити уместо жестоке одбране како би спасио овај народ? Масовну евакуацију? Ја не могу са својим скромним снагама чак ни то. Почело је све више напада. Можемо само ићи до краја. Ми немамо шта изгубити”, рекао је данас Игор Стрелков и његовој се поруци нема што додати.

Украјинска војска је након крваве борбе заузела град Красни Лиман, где су упали у болницу и убили 25 људи, село Семјоновка и Славиански је под жестоким ваздушним ударима и паљбом артиљерије и оклопних возила. Милиције имају губитке у својим редовима, иако поричу да је “мртвих на стотине”.

Једина важна победа коју су извојевали устаници је заузимање пограничног прелаза на украјинско – руској граници, Станично – Лугански, за шта им је требало 10 сати непрекидних напада.

Адванце“ / „Интермагазин“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.