header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Црквене свечаности посвећене 700-годишњици рођења Преподобног Сергија Радоњешког Штампај Е-пошта
петак, 18 јул 2014

 ПУТИН: Снага Русије је у јединству, истини и правди, у нашим вековним вредностима

Хиљаде верника окупиле су се на главном богослужењу јубиларнe свечаности поводом 700-годишњице рођења преподобног Сергија Радоњешког у подмосковској Тројице-Сергијевој лаври, коју је он основао.

Литургију на саборном тргу предводио је патријарх московски и целе Руси Кирил.

У богослужењу је учествовало око 200 архијереја, укључујући мјестобљуститеља Кијевске митрополитске катедре митрополита черновицког и буковинског Онуфрија, као и стотине свештеника московске патријаршије из различитих делова Русије и страних земаља, представници свих помесних Цркава.

Литургија је служена на различитим језицима.

У подне је главно звоно лавре означило почетак сверуске звоњаве црквених звона - од Камчатке на истоку до Калињинграда на западу.

Свечаности посвећене 700-годишњици рођења преподобног Сергија Радоњешког одржавају се од 16. до 18. јула у свим деловима Русије.

Управо је преподобни Сергиј битно допринео уједињењу руских кнежевина у једну државу и инспирисао руске војнике на ослобођење од страног јарма.

Основавши манастир посвећен Светој Тројици (Тројице-Сергијеву лавру), он је створио идеал руске светости - јединства и пожртвоване љубави.

Како истиче намесник Тројице-Сергијеве лавре архиепископ сергијевопосадски Феогност, пример преподобног Сергија, који је живео у време несрећа и пометње, може да помогне савременом човеку „да превазиђе пометњу у свом уму“.

„Преподобни Сергиј је својим животом сведочио могућност превладавања зла - пре свега у себи. Савладавањем пометње у свом уму, превладавањем неистине, он је победио зло. Управо зато су се према њему сви односили с таквим поштовањем: најсуровији људи XIV века, који се нису обазирали ни на шта, у страху су ћутали кад је говорио преподобни Сергиј“ - додао је владика Феогност, одговарајући на питање новинара.

ПУТИН: Снага Русије је у јединству, истини и правди, у нашим вековним вредностима

Данас, на дан открића моштију преподобног Сергија, патријарх московски и целе Руси Кирил служио је празничну литургију у Тројице-Сергијевој лаври. 

„Постаје јасно да је Света Рус неумирући духовно-морални идеал нашег народа и израз тог идеала, чија доминанта је - светост.

Зачуђује, али ако поставимо тако једноставно питање: „А где је још светост била основни и главни идеал живота људи?“ - не ради се о манастирима, о затвореним групама људи који су посветили свој живот служењу Богу, ради се о огромном народу“ - казао је поглавар РПЦ после литургије.

По његовим речима, они који су достизали светост, који су реализовали тај национални идеал, постајали су „хероји духа, подвижници, светионици“, а један од тих примера је преподобни Сергиј.

У петак је у Сергијев Посад стигао председник Русије Владимир Путин.

„Завети Сергија Радоњешког су кључ за разумевање Русије. За разумевање темеља - њених историјских традиција, јединства и повезаности. Управо у том јединству, у истини и правди, у нашим вековним вредностима је снага Русије, њена велика прошлост, садашњост и будућност“ - казао је Путин, говорећи на празничном концерту.

Он је истакао да Сергију Радоњешком припада заиста судбоносна улога у историји.

„Учитељ и творац Руси“ - тако је једноставно и сажето народ дефинисао велику мисију Сергија Радоњешког. Његове мудре и тврде речи учитеља биле су духовни ослонац и подршка у тешком периоду спољне најезде и унутрашњих раздора. Управо тада је изговорио пророчке речи:

„Љубављу и јединством ћемо се спасити“.

Тај позив, пун непоколебљиве вере, допринео је уједињењу руских земаља, заувек је ушао у душу народа, у наше историјско сећање“ - казао је председник Русије.

Путин је нагласио да су се величина и утицај личности преподобног Сергија одразили на више епоха.

„Он је био инспиратор патриотског, националног, моралног успона. Допринео је јачању православне цркве и изградњи манастира, који су били не само духовни центри, већ и праве тврђаве, чувари Русије“ - рекао је он.

По Путиновим речима, Тројице-Сергијева лавра, коју је основао преподобни Сергиј, има посебан значај.

„Она се с правом сматра православним упориштем, чистим извором вере и ризницом националне културе“ - нагласио је руски председник.

Извор: „Факти“

 

 

http://fakti.org

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 јул 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.