header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Миодраг Линта: Нисмо препрека доласку папе Штампај Е-пошта
субота, 19 јул 2014

 Срби протерани из хрватске нису препрека доласку папе у Србију, поручује председник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта.Он је изразио жаљење због изјаве патријарха Иринеја у Карловцу, да папа није позван на централну прославу поводом 1.700 година од објављивања Миланског едикта, у Нишу, због протераних Срба, који негативно гледају на улогу цркве око тога.

„Протерани Срби нису били сметња доласку папе у Србију и поготово не потенцијална опасност по његову безбедност“, истиче Линта, додајући да таква изјава патријарха нема упоришта, ни у ближој, ни у даљој историји и да наноси велику штету избеглицама у домаћој и међународној јавности.

Патријарх Иринеј је још у два наврата рекао да су избеглице сметња и потенцијална безбедносна опасност доласку папе у Србију: у интервјуу за немачки дневник „Франкфуртер алгемајне цајтунг” септембра 2013. године и у интервјуу за Тањуг, јула 2012. године, подсетио је Линта.

Он додаје да протерани Срби желе само да се кроз стални дијалог са Хрватском и БиХ врате њихова отета имовинска, стечена, статусна и друга права, да им се обезбеди слобода кретања, реши питање несталих лица, створе услови за одржив опстанак повратника и поштује национални и културни идентитет Срба у Хрватској и Федерацији БиХ.

„Поред тога, протерани Срби, али и велика већина грађана Србије, очекују да поглавар Римокатоличке цркве посети Јасеновац и осуди геноцид који је почињен над српским народом у Другом светском рату“, навео је Линта у саопштењу за јавност.

Фото: "Танјуг" / "АП"

Извор: Танјуг

Последњи пут ажурирано ( субота, 19 јул 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.