header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Тери Кук: Јерусалимски храм као знамење времена Штампај Е-пошта
субота, 02 август 2014

 Сретао сам се и са људима који су се занимали за тематику Јерусалимског храма, јер је проречено да ће у обновљеном Соломоновом храму седети антихрист. Почео сам да читам литературу о томе, и направио једну белешку.

+ + +

Свети Јован Дамаскин у "Тачном изложењу православне вере" каже да ће антихрист сести у храм Божји, претварајући се да је "бог", али не у наш (хришћански), већ у стари, јудејски, односно обновљени Соломонов храм. У Светом Предању Цркве од древних времена као једно од знамења краја наводи се обнова јерусалимског, Соломоновог храма, на чијем месту сад стоји џамија.

Израелске власти руше историјске зграде у близини џамије Ал-Акса у Јерусалиму, фебруар 2013.*
фото:  AFP/Getty

Каква је историја овог храма и докле се са његовом обновом стигло?

– Око 2000. године пре Христа Авраам је подигао жртвених на брду Морија;

– Око 1400. године пре Христа Мојсеј је описао службу будућег храма;

– Године 996. Давид је Јерусалим учинио својом престоницом;

– Године 950. пре Христа Соломон је довршио први храм;

– Године 586. храм су уништили Вавилоњани;

– Године 515. Зоровавељ је обновио храм;

– Године 332. Александар Велики је освојио Јерусалим, али је сачувао храм;

– Антиох Епифан је оскрнавио храм од 169. до 167. године;

– од 20. године пре Христа до 64. године после Христа Ирод Идумејац обнавља и украшава храм;

– Око 26. до 29. године Господ Христос долази у храм и проповеда;

– Године 70. Римљани уништавају храм;

– Од 132. до 135. Бар Кохба, вођа буне против Римљана, покушава да обнови храм, али не полази му за руком;

– Око 363. године Јулијан Одступник даје дозволу Јеврејима да обнове храм, али огањ који излази из земље спречава их у томе;

– Јевреји покушавају да обнове Соломонов храм и 443. за време царице Евдокије;

– Исто су покушали 614, за време персијанаца;

– Године 691. мухамеданци су на Брду храма подигли џамију;

– Године 1917. Британци заузимају Јерусалим;

– Године 1948. основана је држава Израел;

– Године 1967, после шестодневног рата, Јевреји освајају брдо на коме је некад био храм убрзо, Моше Дајан враћа брдо са џамијом под верску управу мухамеданаца; од тада до данас Јевреји, који чекају свог месију, покушавају да обнове храм.

Постоје многи планови за обнову Храма, и различите групе које раде на томе. Групације "Верни Брду храма", коју води Гершом Соломон, пропагира идеју обнове храма међу Јеврејима. они повремено покушавају да изнесу камен темељац на свето брдо, и да га тамо поставе. Гершом Соломон каже: "Првог дана – верујем да ће то бити ускоро – овај каме ће бити постављен на Брдо храма, и биће обрађен и углачан... и биће први камен Трећег храма. Управо сада овај камен не лежи далеко од Брда храма, веома је близу зидова Старог Јерусалима, у близини Сихемских врата... и тај камен као да осматра Брдо храма. Али дан када ће овај камен бити постављен на право место није далеко – то може бити данас... или сутра, веома смо близу правом часу".

Постоји "Институт Храма", који води Израел Аријел, и који припрема свете сасуде за храмовну службу, у складу са рабинским стандардима.

"Атерет Коханим" је основао јешиву (верску школу) за обуку храмовних жреца. Они изучавају правила жртвовања, окупљају левите и спремају из ха будућу службу.

Многе јешиве у Јерусалиму обучава у полазнике за будућу службу у храму. Сашивена је одећа и припремљени су компјутерски дизајнирани планови храма, рабини су одобрили које се иновације смеју унети у храм. Обезбеђују се животиње за ритуална жртвовања, а недавно се отелило и риђе теле, чијим пепелом треба да се "освештају" темељи храма.

Међу Јеврејима постоје различита тумачења обнове.

Њихов знаменити философ Мајмонид је говорио да само Месија може обновити храм. Са тим ставом сагласна је и држава Израел. Друге групе, пак, верују да храм треба изградити одмах и без оклевања. На том месту сада је џамија. Било какво уклањање џамије изазвало би свеошти рат мухамеданаца и Јевреја.

Говорећи о Брду храма, градоначелник Јерусалима из 1989. године, Теди Колек, дао је 13. 08. 1989. изјаву часописа "НИН": "То је у традиционалној јеврејској религији место светије од најсветијег, тако да је религиозним Јеврејима забрањен ода га посећују пре него што дође Месија. Значи, можемо да га препустимо муслиманима у руке до тог момента. Месија ће, упркос свему, доћи. Постоји ризик да се то деси сваког тренутка. Ми га очекујемо, мада не знамо шта ће се тада десити"...

Хвала Богу, православни знају шта ће се тада десити, и уздају се у Вишњег да ће их избавити од тадашњег зла.

 

_____________

* Испод џамије Ал-Акса израелски археолози су, под изговором трагања за Соломоновим храмом, ископали тунеле који су достигли дужину од једног и по километра.„Ал-Акса се сваког тренутка може урушити”, изјавио је у јуну 2012. године Ханна Исса, председник Комисије за заштиту хршћанских и муслиманских светих места у Јерусалему при Ослободилачкој организацији Палестине. Израелци су тунеле почели копати 1967. године.

 

Осврт Уредништва:

Поводом текста „Јерусалимски храм као знамење времена“, подсећамо на вест коју смо објавили 28. јуна 2012. године, у којој се говори о посети руског председника Владимира Путина Зиду плача у Јерусалиму 27. јуна 2012 (http://borbazaveru.info/content/view/4773/33/).  Том приликом се један хасид обратио Путину речима (на линку вести постоји и видео запис): „Дошли смо сада овде и помолили се да буде храм. Ако буде храм, сви ће људи увидети да је Господ Бог и неће бити ничег лошег. Сви ће увидети да Бог јесте у овом свету, и тада ће бити срећа и радост у целом свету.“  Путин је одговорио: „Дај Боже, нека вас Господ услиши“.

Један карактеристичан коментар је гласио:

Владимирова Елена

 27.06.2012 в 7:51 пп

...Свака православна душа зна да је, по учењу Отаца, обнављање Јерусалимског храма један од знакова скорог зацарења Антихриста и наступања последњих времена. Остаје да се надамо да господин председник то није знао и да је скори долазак Антихриста пожелео случајно.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 09 јун 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.