header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владимир Легојда: Украјинска Православна Црква неће правити погодбе са расколницима Штампај Е-пошта
субота, 16 август 2014
         Украјинска Православна Црква Московске Патријаршије, као канонска Црква, никада неће правити никакве погодбе с расколницима, без обзира на све чешће спекулације у последње време о њеном могућем „уједињењу“ с такозваном Кијевском патријаршијом, изјавио је у интервјуу за РИА Новости председник информативног одељења Светог синода Московске патријаршије Владимир Легојда.

Године 1992. митрополит  Филарет (Денисенко), који је раније био на Кијевском престолу, а после смрти патријарха московског и целе Руси Пимена 1990. године изабран за мјестобљуститеља патријаршијског престола, незадовољан степеном независности Украјинске цркве и самосталности у управљању у оквиру Московске патријаршије, прво је захтевао њену аутокефалност, а када за то није добио сагласност, основао је и регистровао такозвану Кијевску патријаршију, коју ниједна канонска помесна црква није признала.

„Сви се молимо за превазилажење раскола у Украјини и верујемо да је уз Божију помоћ то могуће. Али, то се може догодити само повратком наше браће који су отишли у раскол, а а не некаквог уједињења расколника с канонском црквом након погађања. Украјинска црква неће закључивати такве погодбе — истакао је Легојда.

По његовим речима, на канонском простору постоји јединствена и независна Украјинска православна црква Московске патријаршије, која је „не само самостална, већ има огроман духовни и управни утицај на живот целе Руске православне цркве“.

Међутим, на Свеправославном сабору 2016. године Русе, Украјинце и Белорусе представљаће управо РПЦ, а „представници Украјинске православне цркве Московске патријаршије биће у саставу јединствене делегације“, нагласио је Легојда.

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( субота, 16 август 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.