header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменисти са Фанара понижени у Кијеву Штампај Е-пошта
понедељак, 18 август 2014

 Вођа делегације Константинопољске Патријаршије на интронизацији предстојатеља УПЦ Московске Патријаршије није саслуживао на Светој Литургији у Кијеву

Митрополит галски Емануил (један од водећих „православних“ екумениста  – нап. „Борба за веру“), који је предводио делегацију Константинопољске Патријаршије на интронизацији новог предстојатеља УПЦ МП, није желео да учествује на свечаној Литургији, служеној у Киево-Печерској лаври. Како је известио сајт „Религија у Украјини“, пред почетак божанствене Литургије показало се да за митрополита Емануила није предвиђено одговарајуће место, по части, међу служашчим епископима. Вођа делегације са Фанара је због тога скинуо одежде и одбио да служи.

Фото: mospat.ru

С тачке гледиша васељенског патријарха, пошто његовој катедри припада првенство части међу Помесним Православним Црквама, онда и његовим представницима такође припада исто право приликом служења с представницима других Пемесних Цркава. Међутим, 17. августа, у Кијево-Печерској лаври, митрополиту галском Емануилу било је одређено место после митрополита Илариона (Алфејев), представника Московске Патријаршије, и началствујушчег - митрополита УПЦ МП Агатангела (Савина), што је саслуживање представника васељенске патријаршије учинило немогућим.

Фото: mospat.ru

 „Ова чињеница зачуђује и узнемирава, - примећује „Религија у Украјини“, - делегација Васељенске Патријаршије допутовала је у Кијев ради подршке новоизабраном предстојатељу УПЦ, а као одговор на то била је јавно понижена“. Редакција не искључује да овај инцидент може представљати „почетак слабљења аутономије и самоуправе Украјинске Цркве“.

Сајт српских екумениста, тзв „званични сајт СПЦ“, прећутао је понижење екумениста са Фанара у Кијеву и неистинито известио своје читаоце да је у богослужењу у Кијево-Печерској лаври учествовао и митрополит француски Емануил, као представник Цариградске Патријаршије, наводећи његово име после представника Руске Цркве.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 август 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.