header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Светогорски старци благословили ополченце за одбрану отаџбине (видео) Штампај Е-пошта
петак, 22 август 2014

 Светогорски старци благословили су ополченце ДНР за борбу против окупационих војски. Са Атоса је довезено неколико икона које су иконописали старци: Иверска икона Мајке Божије, икона Животворног Крста с честицом Крста Господњег и икона Пантелејмона Исцелитеља. На видео записима виде се свештенослужитељи док чинодејствују за представнике бранилаца и кропе их светом водом.

 „Чак и тамо знају шта се код нас догађа. Ове иконе су послали на племенито дело“, - рекао је баћушка месне доњецке цркве после благосиљања.

Молебан је служен испред сваке иконе. После тога сви ополченци могли су да се поклоне ликовима светих и добију малу икону на поклон.

19. августа, током читавог дана, војници распоређени у Доњецку, Макејевки и оближњим насељима имали су могућност да учествују у молебанима, исповеде се и поклоне светињама. Забележен је чак и један случај крштавања некрштеног борца: духовно је рођен Раб Божији Валериј.

Јединице које бране Донбас, стациониране по читавој територији Доњецка и Макејевке, све су бројније. Није довољан ни читав дан, ни два дана, да би се све обишле. И 20. августа светиње су довезене у војне јединице. За многе борце то је био духовни празник. Неки су успели да се исповеде, јер је у боју лакше када је душа спокојна и када је на твојој страни Бог; а Бог је у правди!

 

   

Превод са руског: "Борба за веру"

По материјалу са "Рускаја весна"

Последњи пут ажурирано ( петак, 22 август 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.