header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Премијер Доњецке Републике Захарченко: Није тачно да смо спремни да останемо у саставу Украјине Штампај Е-пошта
уторак, 02 септембар 2014

 Врх Доњецке Републике кориговао је данашње агенцијске вести да је ДНР спремна да под одређеним условима остане у саставу Украјине претворене у лабаву федерацију или конфедерацију.

Прво је то учинио вицепремијер Андреј Пургин којем је и приписана „изјава” да таква спремност постоји ако се Кијев – уз гаранције Русије и ЕУ – сагласи да ДНР и ЛНР имају своје оружане снаге и буду слободне да уђу у економске интеграције са са Русијом и Царинском унијом РФ, Белорусије и Казахстана.

„У Минску смо само разменили иницијалне предлоге за преговоре, начелно се договорили о размени заробљеника по формули „сви за све”. Договорили смо се да у петак наставимо преговоре о прекиду ватре. Информације о тражењу само посебног статуса ДНР и ЛНР обична су „патка” – објаснио је Пургин.

Поводом свега се огласио и премијер Доњецке Републике Александар Захарченко који јесаопштио да не постоји спремност ДНР да остане у саставу Украјине. При том је нагласио да су Пургин и делегација ДНР имали мандат да преговарају само о размени заробљеника.

„Нејасно је одакле су кренуле „информације” о спремности да останемо у Украјини. Највероватније ветар дува отуда што би Кијев волео да тако буде. Ми остајање у саставу Украјине не сматрамо могућим” – подвукао је Захарченко.

У међувремену се из Москве огласио председник спољнополитичког одбора Државне Думе Алексеј Пушков и нагласио да Исток Украјине има право на „специјални статус који треба да определе сами његови региони”. Дакле: ДНР и ЛНР.

Пушков је оценио да је федерализација Украјина била актуелна „неко време”, док је становништво бивше Доњецке и Луганске области то желело. Тада је то и Москва подржавала, али је Кијев на Исток кренуо војном силом.

„На Истоку Украјине сматрају да је и сам ток догађаја одбацио могућност федерализације. Сада ми подржавамо принцип да становништво тих региона има право да тражи специјални статус. А какав статус – то треба само да одлучи”.

Извор: "Факти"

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 92 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.