header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Константин Качаланов: Ко је помогао Павелићу да се из Италије пребаци у Аргентину? (2. део) Штампај Е-пошта
понедељак, 20 октобар 2014

 Американци и Британци су имали све информације о томе да је Анте Павелић добио «азил» у Ватикану. У лето 1947. године чак су намеравали да га ухапсе. Међутим, ипак га нису ухапсили. Очигледно је био издат налог: «Не дирајте,» из Вашингтона и Лондона.

У дешифрованој депеши пуковника Блунда из «Медитеранске управе» која је упућена генералу бригаде Карлу Фричу постоји запис: «Срео сам се с господином Бендалом из Британске амбасаде и с амбасадором САД. Саопштио сам им да се Анте Павелић крије у Ватикану.» Притом Блунд чак тврди да су Британци уверавали америчке колеге да ће сами извршити операцију Павелићевог хапшења. О овоме су писале хрватске новине «Јутарњи лист».

Зашто се онда то није десило и куда су САД и Енглеска планирале да преместе диктатора који се крио у Ватикану?

Специјални агент Роберт Клејтон Муд из војне контраобавештајне службе Пентагон је у свом рапорту од 12. фебруара 1947. године извештавао: «Павелићеви саборци – комантант РВ Владимир Крен и заменик министра иностраних послова Вјекослав Врнчић, се крију у цркви Сан Ђироламо деи Кроати која се налази под управом Ватикана. По информацијама из поузданих извора Павелић и његови људи ће у најскорије време бити одвежени у Јужну Америку.»

Тако да није чудо што се већ 1948. године Анте Павелић нашао у Буенос Ајресу где му је уточиште пружио диктатор Хуан Перон. То за њега није било ништа ново – Перон је до тада пружио уточиште многим нацистичким злочинцима – Адолфу Ајхману, Јозефу Менгелеу, Клаусу Барбјеу и Бранку Бензону. Најкрвавији и најтраженији злочинци Трећег рајха су мирно живели у Аргентини. О овоме детаљно говори «Јутарњи лист». 

У књизи «Лов на зло. Историја трагања и судске потраге за одбеглим нацистичким злочинцима» дописник «Тајмса» Гај Волтерс сумња у то да је Анте Павелић могао мирно да живи три године у Риму због хуманитарних разлога. «Претпостављам да су британске специјалне службе «сачувале» Павелића ради будућег рата против социјалистичке Југославије и маршала Тита,» - пише Волтерс. И долази до закључка: «Обавештајне службе и шпијунажа се никад нису придржавали моралних принципа. Морал је увек непожељан за специјалне службе. По завршетку Другог светског рата Запад је почео да се боји СССР и Стаљина. ЦИА и МИ 6 су биле спремне да сарађују са свим нацистичким злочинцима како би на све начине ратовале против комунистичког покрета.»

Извор: „Глас Русије“



Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 октобар 2014 )
 
< Претходно

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.