header image
НАСЛОВНА СТРАНА
„Ђаволу би душу дао за мерак“ или баханалије у црквеној порти Штампај Е-пошта
уторак, 14 октобар 2014

ImageПомаже Бог, поштована Редакцијо!

Редовно пратим ваше текстове који су у интересу очувања Православне вере, али је ово је први пут да вам пишем. Волео бих да је повод био лепши, али овог пута је тако.

Наиме, користећи ово лепо време за шетњу по овој нашој Србији дођох до места Рековац у епархији шумадијској, у срцу Србије. Рекох, да видим мало како изгледа тај крај, јер нисам никада до сада имао прилике. И имадох шта да видим.

На самом уласку у насеље веома лепа црква (колико видех посвећена Светом Роману), а око ње вашарско шаренило. Свратих у локалну продавницу да купим неко освежење и питам продавачицу је л' то неки сабор данас код вас, кад она рече да је то неко такмичење у кувању гулаша! Изненадих се јер ми је ово баш неуобичајено. Такмичење у кувању гулаша у црквеној порти!?

Image 

Паркирах се онда ту близу цркве где и сав тај народ, реко да видим како то изгледа и да попијем онај сок. Прави вашар! Музика и певаљка трешти под шатром поред цркве, продају се пљељскавице и печење, весели и припити учесници седе под сунцобранимаи шаторчићима и опијају се ту поред цркве пошто је такмичење изгледа било већ завршено. На моје још веће изненађење, у том тренутку певаљка у свом заносу пева песму наше познате "естрадне уметнице" чији је рефрен: "Ђаволу би душу дао за мерак, ја га волим што је такав весељак"!

Код све те "идиле", свештеник мирно разговара са својим гостима или већ киме испред кућице насупрот цркве. Моја посета је трајала читавих десетак минута, попих некако онај сок и правац на пут. Заиста ружно и тужно. Оваквих догађаја има, како сам чуо, и пар пута видео, и на другим местима. Нажалост,  они никако не могу послужити као пример православном хришћанину и указати му на пут спасења...

Image 

И док морални суноврат нашег народа бива све већи и већи, „наш“ патријарх се у Шведској састаје (и моли) са јеретицима монофизитима и „архиепископицом“ која се бори за права педера. Зар онда његово обраћање јавности на Малу Госпојину, поводом параде содомита, не звучи као најобичније лицимерје? Али, као што каже наш народ, риба увек од главе смрди. У једном вашем тексту прочитао сам да кад човек почне криво да верује, он губи и здраву памет. Да је то истина, потврђује се и на овом догађају у Рековцу, јер у тој епархији столује епископ Јован Младеновић – окорели новотарац.

Али, били су у историји Цркве и већи новотарци и јеретици од ових данашњих. И ови ће проћи,  а Црква = правоверје ће тријумфовати!  Црква је непобедива, јер је саздана на крајеугаоном камену Који је Христос!

Горан

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 октобар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.