header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Православци Домбаса се моле на рушевинама својих храмова Штампај Е-пошта
четвртак, 23 октобар 2014

 Без обзира на то што су многи храмови у ратом захваћеним подручјима Донбаса срушени, верници не престају да се моле и настављају литургијски живот на рушевинама својих светиња.

На празник Рођења Пресвете Богородице заједница храма у част светог праведног Јована Кронштатског у Кировском окупила се на првој Светој литургији после августовске паљбе. Служба је протекла под отвореним небом – поред рушевина цркве која не може бити обновљена, преноси сајт Горловске и Славјанске епархије.

23. августа у току артиљеријске паљбе по граду пројектил је пробио кров у центру храма за време вечерњег богослужења и строп се обрушио на грађане који су се молили. Тада је погинуло троје људи, а још неколико је задобило тешке ране. Међу рањенима је други свештеник храма протојереј Сергије Пивењ. У овој пуцњави пројектил је погодио и болницу у којој је погинуло двоје људи, а многи су рањени.

Пуцњава по граду и даље траје. По речима старешине храма протојереја Георгија Циганова, рат не престаје чак ни у овим данима примирја. Скоро сваког дана и даље гину мирни становници, а њихове куће бивају оштећене. Сад се, с доласком хладноће, многе породице враћају у град без обзира на пуцњаву.

Донета је одлука да се настави с богослужењима испред срушеног храма, зато што парохија праведног Јована Кронштатског остаје једина у граду. А многи верујући становници Кировског не могу да замисле свој живот без Литургије. Света литургија се сад служи сваке недеље. Кад је топло – у црквеној порти испред храма, а ако је време лоше – у просторији летње кухиње поред њега.

Без обзира на недостатак материјалних средстава парохијани заједнице не падају у чамотињу и настављају да помажу људима који су остали у граду. На територији парохије се налази центар за прикупљање хуманитарне помоћи – овамо људи из целог града доносе ствари и топлу одећу за настрадале у пожарима и породице без средстава.

Донедавно је парохија пружала бесплатну помоћ породицама које су због пуцњаве одлазиле у друге украјинске градове и до границе с Руском Федерацијом. Враћајући се из једног таквог путовања до границе Русије погинуо је парохијски возач – помоћник председника црквеног одбора храма Вјачеслав Гусаковски. Украјински медији су касније убијеног возача оптужили да је превозио оружје и експлозивне материје.

Вјачеслав Гусаковски с породицом  

Вјачеслав Гусаковски је помогао да се његовим минибусом из града који је био подвргнут паљби и околних села одвезе на десетине деце. Погинули је оставио за собом жену и четворо малишана, најмлађе дете је напунило само две године. После смрти возача практично нема ко да одвози из града људе који немају сопствени превоз.

Храм у част светог праведног Јована Кронштатског се више не може обновити. Одлучено је да се за потребе цркве касније прилагоди зграда за наставу веронауке, чија је изградња почела прошле године. Истина, становници Кировског засад немају средстава за завршетак изградње.

Са руског Марина Тодић

Извор: „Православие.ру“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 23 октобар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.