header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Највећа грађевина на свету направљена у потпуности од дрвета је црква у Русији Штампај Е-пошта
петак, 07 новембар 2014

 Највећа зграда на свету направљена потпуно од дрвета је руска православна црква на острву Кижи, изграђена пре 150 година.

На цркви Кижи Погост само су звона од метала. Црква је висока 37.5 метара, те је направљена у 18. веку без иједног закуцаног ексера, а једини метал на њој је звоно у кули.

Црква је недавно реновирана, али се није користило ништа осим дрвета, како би и даље остала уникатна грађевина.

На цркви се налазе чак 22 куполe, звоник који је направио Сисоје Осипов, као и 102 иконе, које потичу из 17. и 18. века.

Пре него што је ова црква детаљно испитана, за највишу дрвену зграду сматрао се авионски симулатор у Албаркуркију, који је величине 180 метара, али се у његовој конструкцији налазе металне плоче које придржавају конструкцију.

Ову цркву називају и Кижи Погост, по острву на коме се налази на језеру Оњега, те ју је УНЕСКО уписао међу заштићену светску баштину 1990. године.

Последњи пут ажурирано ( петак, 07 новембар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.