header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Тајна безакоња: екуменистичке молитве папе Фрање и патријарха Вартоломеја у Истанбулу (фото-видео)
Тајна безакоња: екуменистичке молитве папе Фрање и патријарха Вартоломеја у Истанбулу (фото-видео) Штампај Е-пошта
недеља, 30 новембар 2014

Римски папа Фрањо данас се молио на Литургији у храму Светог Георгија на Фанару (Истанбул). Папа је такође прочитао молитву „Оче наш“ и одржао проповед.

Како извештава Радио Ватикан, по завршетку Лигургије, папа Фрањо и патријарх Ватоломеј попели су се на други спрат патријархове "палате за екуменски благослов", а потом је у "дворани трона" уследило читање и потписивање "Заједничке изјаве", у којој су Папа и Патријарх потврдили заузимање за јединство хришћана и упутили апел за мир на Блиском истоку и Украјини.

 
  

 Ево ширег извода из "Заједничке изјаве" са сајта Радио Ватикан:

>>Папа Фрањо и патријарх Вартоломеј изразили су одлучну вољу "с љубављу и поверењем заједно ходају с намером превазилажења свих препрека, које још деле Цркву. Изражавамо искрену и одлучну намеру да ћемо, послушни вољи Господа нашег Исуса Христа, ојачати напоре за промовисање потпуног јединства између свих хришћана, нарочито између католика и православних - стоји у Заједничкој изјави.

Потврђена је потом подршка теолошком дијалогу који води Међународна мешовита комисија, расправљајући о "најтежим питањима која су обележила историју" две цркве и која захтевају "пажљиво и дубоко проучавање". У изјави су позвани верници да заједно моле Исуса "да сви буду једно, да свет верује" (Јн. 17, 21). Патријарх Димитриос и свети папа Иван Павао II су пре тридесет пет година основали Мешовиту теолошку комисију.

Свети Отац и патријарх су изразили "заједничку забринутост за ситуацију у Ираку, Сирији и на целом Блиском истоку", обојица су уједињена "у жељи за миром и стабилношћу као и у одлучности да путем дијалога и помирења промовишу решење сукоба." Позвали су одговорне за судбину народа да умноже подршку заједницама које трпе, те да им омогуће, укључујући и хришћанске, остати у земљама где су рођене.

Не можемо се помирити с Блиским истоком без хришћана, који су ту две хиљаде година исповедали Исусово име. Многа су наша браћа и сестре прогоњени и присилно напустили своје куће. Изгледа као да се изгубила вредност људског живота и да људска особа више нема важности, те да може бити жртвована другим интересима. А све се то трагично одвија пред равнодушношћу многих - стоји у Изјави.

У Изјави је истакнута вредност екуменскога трпљења. Као што је крв мученика била семе снаге и плодности за Цркву, дељење свакодневних патњи такође може бити ефикасно оруђе јединства. Ужасно стање хришћана и свих који пате на Блиском истоку захтева трајну молитву и прикладан одговор од стране међународне заједнице - стоји у Изјави.

Потврђена је важност "промовисања подстицајног дијалога с исламом, заснованог на узајамном поштовању и пријатељству. Инспирисани заједничким вредностима и оснажени искреним братским осећајем, муслимани и хришћани позвани су да заједно раде из љубави према правди, миру и поштовању достојанства и права сваке особе, нарочито у крајевима где су вековима мирољубиво живели, а сада заједно пате због ужаса рата - истакнуто је у Изјави, а Папа и Патријарх уједно подстичу "све верске лидере да још више ојачају међурелигијски дијалог, те да свим силама изграђују културу мира и солидарности међу особама и народима.

Изјава завршава апелом за мир у Украјини, "земљи са древном хришћанском традицијом", да сукобљене стране траже "пут дијалога и поштовања међународног права како би окончале сукоб и свим Украјинцима омогућиле живот у складу".<< (http://hr.radiovaticana)

 
    

Претходне вечери, у истом храму, одржана је екуменистичка молитва, у току које се папа обратио за благослов константинопољском патријарху Вартоломеју. Као одговор, Вартоломеј је, молећи се на папској миси, пољубио папу у главу.

 Радио Ватикан је такође известио да је у римокатоличком храму св. Јурја у Истанбулу, у суботу 29.11.2014. године, одржано „екуменско литургијско славље“, у коме је учествовао и вођа „православних“ екумениста Вартоломеј Први. Папа и Екуменски патријарх певали су и молили за црквено јединство. Потом је прочитан одломак из књиге пророка Захарије о месијанском спасењу. Након говора патријарха Вартоломеја I, папа Фрањо се обратио свом екуменистичком брату:  

>>Светости, предраги брате, вече увек са собом носи осећај захвалности за протекли дан и стрепеће наде пред надолазећом ноћи. Вечерас је душа моја пуна захвалности Богу, који ми допушта да са Вашом светости и са сестринском Црквом молим, на свршетку напорног дана апостолскога похода, истовремено очекујући дан који смо у литургији започели: празник светога Андрије апостола, небескога заштитника ове Цркве - казао је папа Фрањо.

По речима пророка Захарије, у овој вечерњој молитви Господ нам је још једном даровао темељ који је у основи нашег данашњег и сутрашњег славља, чврсту стену на којој можемо у радости и нади заједно крочити; тај чврсти темељ јесте Господње обећање: "Ево, спасићу свој народ из земље источне и западне ... у вјерности и правди" (8, 7.8) - истакао је Свети Отац.

Часни и драги брате, док Вам срдачно захваљујем на братском дочеку, осећам да је наша радост већа јер јој је другде извор, не у нама, ни у нашем заузимању и нашим потребним напорима, него у Богу, који поставља темељ за изградњу свога храма, што је Црква (уп. Зах. 8, 9); "Ето семена радости" (Зах. 8, 12). Радост и мир што свет не може дати, а што је Господ обећао својим ученицима, и као Васкрсли дао, у снази Духа Светога - устврдио је папа Фрањо.

Андрија и Петар чули су обећање и примили тај дар. Били су по крви браћа, а сусрет са Христом их је преобразио у браћу у вери и љубави. У овој радосној вечери, у овом молитвеном бдењу желео бих да истакнем: ми смо браћа у нади. Светости, колика је милост да можемо бити браћа у нади ускрслога Господа - рекао је Свети Отац.

Које ли милости - и одговорности - да можемо заједно ходити у тој нади, подупрти заговором свете браће, Апостола Андрије и Петра! Такође и знати да ова заједничка нада не вара, јер није заснована на нама и нашим бедним силама, него на верности Божјој. С овом радосном надом, пуном захвалности и ишчекивања, празник светога заштитника срдачно честитам Вама, свима присутнима и Цркви у Цариграду - закључио је папа Фрањо.<<

     
 

              По материјалу са Радио Ватикан, Јутјуб и  "Антимодернизм.ру"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 30 новембар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.