header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow "Што је баби мило, то јој се и снило"
"Што је баби мило, то јој се и снило" Штампај Е-пошта
среда, 10 децембар 2014

Јован Зизиулас се нада „брзом напретку“ по питању јединства с Римокатоличком „црквом“

Један од водећих „православних“ екумениста и новотараца, титуларни митрополит пергамски Јован Зизиулас, види добре предуслове - створене за време понтификата папе Фрање, - за „брз напредак“ ка пуном јединству хришћана, известио је 9. децембра сајт catholicculture.org.

Зизиулас  (Константинопољска патријаршија), који је и копредседник Мешовите међународне комисије за богословски дијалог између римокатолика и православних, изјавио је за «Vatican Insider» да је папа Фрањо дао нови подстицај екуменистичком дијалогу с православним светом: „Начин на који он обавља своју службу, елиминише многе бриге и страхове из прошлости."

Зизиулас се посебно осврнуо на папину изјаву, изречену за време његове недавне посете Истанбулу, – да Римокатоличка „црква“ „не намерава да немеће било какав услов, осим исповедања заједничке вере“. По његовим речима, у прошлости су „православни веровали да папа хоће да их потчини. И сада видимо да то ни на који начин није истина“.

Учитељ и ученици:
Јован Зизиулас, еп. браничевски Игњатије Мидић и бивши епископ херцеговачки Атанасије Јевтић

По мишљењу новотарског идеолога Зизиуласа, садашњи екуменистички разговори морају бити посвећени питању да ли ће у „заједничко вероисповедање“ бити укључени догмати које је Римокатоличка „црква“ усвојила „после поделе Цркве“.

Митрополит Јован је такође признао да екуменистички напредак може успорити опозиција у православном свету. Он је истакао да су неке утицајне православне вође непријатељски настројене према римокатолицизму и папству.

Фото у наслову: митрополит Јован Зизиулас и папа Фрањо, јун 2013.

 

Повезани текстови:

- Митрополит Јован Зизиулас захвалан папи Фрањи

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 децембар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.