header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Латини не желе "ратоборне" савезе с "православним" екуменистима
Латини не желе "ратоборне" савезе с "православним" екуменистима Штампај Е-пошта
четвртак, 08 јануар 2015

 Председник папског Савета за унапређење хришћанског јединства, кардинал Курт Кох, дао је 12. децембра 2014. године подробан интервју пољској римокатоличкој агенцији КАИ. Кох се, између осталог, осврнуо и на предлог митрополита Илариона, председника синодалног Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, за стварање православно-римокатоличког савеза против атеизма и неморала, назвавши тај предлог „исувише ратоборним“.

Главни папин екумениста говорио је и о резултатима недавне посете папе Фрање Истанбулу, као и његовој молитви с вођом „православних“ екумениста константинопољским патријархом Вартоломејом. Кох сматра да ће ова посета позитивно утицати и на односе Ватикана с Руском Православном Црквом, која је, по мишљењу кардинала, у извесној мери подређена и зависи од поступака и одлука константинопољског патријарха:

 „Патријарх Вартоломеј има првенство части у читавом Православљу и зато када папа прими благослов од Патријарха, онда то има свој значај и за читаво Православље. Ја се такође надам да ће се тренутна напетост у односима између Москве и Константинопоља ускоро превазићи“.

КАИ је кардиналу Коху поставила и питање о односима између Ватикана и Московске Патријаршије, у светлу сукоба у Украјини и критике коју Московска Патријаршија упућује украјинским унијатима.

Кох је одговорио:

 „Односе између Римокатоличке цркве с руским Православљем оцењујем као позитивне. Московска Патријаршија стреми ка сарадњи с Римокатоличком црквом у области културе и морала, а пре свега у заштити хришћанских моралних вредности у читавом свету. Украјински конфликт, разуме се, оставља свој печат на наше односе“.

Кардинал је даље изјавио да осећа вољу и спремност челника украјинских унијата Свјатослава Шевчука да о постојећим проблемима ступи у директне преговоре с Московском Патријаршијом.




Православно-римокатолички савез не би требало да буде превише ратоборан

Кох је прокоментарисао и предлог митрополита Илариона (Алфејев) за оснивање православно-римокатоличког савеза ради супротстављања атеизму и неморалу:

 „Са моје тачке гледишта, такав предлог изгледа превише ратоборан. Нама је неопходно да сведочимо о лепоти вере и о хришћанским вредностима, и то је оно што ја у тој идеји сматрам здравим. Ми не можемо то да чинимо агресивно“.

Каква су Кохова очекивања у вези са Свеправославним Сабором 2016?

 „Ја се молим да се он одржи. Он се припрема много година, и у крилу Православља има много трења. Ја се, међутим, надам да ће Сабор довести до већег јединства православних, а то ће бити и велики корак напред у правцу дијалога Римокатоличке и Православне Цркве“.

Другим речима, само јединствено Православље може бити заинтересовано за унију...

На фотографији у наслову - митрополит волоколамски Иларион и кардинал Курт Кох

По материјалу са „Антимодернизм.ру“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 08 јануар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.