header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ватикан отвара школе по Србији или нови Конкордат Штампај Е-пошта
понедељак, 19 јануар 2015

 Римокатоличка црква убудуће ће у Србији моћи да оснива и води сопствене школе и високошколске установе.

Наиме, споразум којим је то питање регулисано ступио на снагу након што су га ратификовале обе уговорне стране, саопштио је данас Ватикан.

Споразум о сарадњи између Србије и „Свете Столице” у области високог образовања, потписан је у Београду 27. јуна 2014. године, а ступио на снагу 12. јануара ове године.

Споразум предвиђа сарадњу католичке цркве и државе Србије у образовању, директне контакте установа које делују у тој области као и узајамно признавање звања и јавних исправа о стеченом високом образовању, наводи се у саопштењу.

Према саопштењу Ватикана, конкретни организациони и финансијски детаљи споразума биће у наредном периоду дефинисани додатним протоколима.

Ватикан је саопштио да је Споразум ступио на снагу у складу са чланом 7. који предвиђа услове за то.

У самом споразуму пише да он ступа на снагу „на дан пријема последњег обавештења дипломатским путем о испуњености свих услова који су предвиђени унутрашњим законодавствима две стране за почетак важења овог споразума”.

Закон о споразуму су у јуну прошле године потписали шеф српске дипломатије Ивица Дачић и члан ватиканске курије надлежан за правосуђе, надбискуп Доминик Мамберти.

Извор: "B92"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 96 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.