header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Србољуб Живановић: Ко је био фра Срећко Перић Штампај Е-пошта
петак, 13 фебруар 2015

 У последње време велики број читалаца и заинтересованих људи обратили су ми се са питањем: ко је био Фра Срећко Перић и по чему је познат. Стварно, 70 година после завршетка II светског рата и ужасног геноцида против Срба, Јевреја и Рома у Хрватској многи никада нису чули за фра Срећка Перића, ма да се његово име често помиње у књигама и у појединим новонским чланцима. Екуменисти у Српској Православној Цркви понекад спомињу његово име јер је он био римокатолички жупник у Нишу све до 25. маја 1937. године, где је радио као вероучитељ у школи. Основао је две римокатоличке жупе у Србији.

Још пре капитулације краљевине Југославије, он је преузео власт у Ливну већ у 16 часова и 20 минута, када је Гвидо Кватерним објавио одцепљење Хрватске од краљевине Југославије и успостављање Независне државе Хрватске. Тада је надбискуп загребачки, ратни злочинац Алојзије Степинац послао поруку пoглавнику Независне државе Хрватске Анти Павелићу:"Имате наше искрено поштовање, и ми вам обећавамо нашу понизну и искрену сарадњу, за бољу будућност наше домовине."

Фра Срећко Перић је одмах покупо све Србе у Ливну, одвео их у Копривницу (између Бугојна Купреса) где су предходно свирепо мучени, а затим поубијани. Тако је почео покољ Срба. Историјски извори говоре да је до 20. августа 1941 године убијено преко 5600 одраслих, жена и деце. Перићу су у убијању и мучењу Срба помагали фратри из самостана Горица. У убијању и мучењу Срба су учествовали сви фратри из тог самостана.

У Римокатоличкој "цркви"у Ливну, приликом мисе и проповеди фра Срећко Перић се обратио присутним Хрватима речима: "Браћо Хрвати, кољите све Србе, а најприје моју сестру која је удата за Србина, а онда дођите да вас исповедим" да добијете опрост грехова. То је било у пролеће 1941. године, одмах после проглашења Независне државе Хрватске. Академик и познати хрватски историчар Виктор Новак у својој обимној студији Магнум Кримен на странама 651 И 652 наводи да су сви фратри: "силовали жене, секли им дојке, копали очи, секли главе малој деци, па их бацали у крило мајки". Перић је наредио да се сви мушкарци из села Голињево баце живи у карстну јаму на планини Тушници. Њихове жене и децу су бацили у јаму Комашницу. Мушкарце, жене и децу из Горњег и Доњег Рупљања бацилли су у јаму у Кланацкој шуми. Перић је наредио и клање Срба (око 200) у школи у Челебићу. По његовиј наредби убијено је преко 300 жена и деце из Чапразлије. Више стотина Срба је бачено у јаму у шуми Дикуса. Далеко би нас одвело да набрајамо све злочине које је починио овај римокатолички свештеник фратар Срећко Перић. И ово што смо навели сасвим је довољно да читаоци схвате ко је био овај свештеник Римокатоличке "цркве".

Професор Др.Србољуб Живановић,

Лондон Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( петак, 13 фебруар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.