header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Укрофашисти и расколници до сада заузели 20 храмова УПЦ Московске Патријаршије Штампај Е-пошта
среда, 18 фебруар 2015

 Националисти и расколници, користећи некажњивост и равнодушност власти, силом су заузели 20 цркава Украјинске православне цркве Московске патријаршије.

Ово је у свом извештају председнику Украјине Петру Порошенку написао управник послова  УПЦ МП митрополит бориспољски Антониј.

Писмо јерарха објављено је на сајту УПЦ.

„У Ровенској, Кијевској, Лавовској, Тернопољској, Волињској и Черкаској области покушано је заузимање силом парохија УПЦ.

До овог тренутка забележено је 20 покушаја заузимања парохија, у још осам је изузетно напета ситуација“ - истакао је митрополит Антониј.

„Све се то одвија уз фактичку сагласност локалних органа власти.

Користећи некажњивост, у та деликатна питања мешају се и представници појединих политичких партија.

Такви процеси не само што угрожавају верски мир у нашој земљи, већ са собом носе и опасност по државну безбедност.

Сматрамо да државни врх на то треба да обрати посебну пажњу“ - додао је он.

Такође, током борбених дејстава у Доњецкој, Луганској, Горловској, Северодоњецкој и Ровењковској епархији уништено је девет цркава, а 77 је оштећено.

Митрополит је напоменуо да УПЦ не учествује у политичким сукобима, пошто међу њеним верницима има „људи различитих националности и различитих политичких становишта“, да се доследно залаже за мир - она је „увек била и јесте са својим народом“.

Он је указао да се у црквама прикупља помоћ за избеглице које су напустиле зону ратних дејстава, само су у Кијеву отворена три хуманитарна складишта.

„У лековима и медицинској опреми је пружена помоћ вредна више од два милиона гривни (готово 76 хиљада долара), такође је прикупљено и предато милион и двеста хиљада тона производа, одеће, најнеопходнијих предмета“ - рекао је митрополит Антониј.

„Међутим, често таква дела остају непримећена од друштва, а у медијима се шире лажне и искривљене информације о нама.

Стиче се утисак да се против УПЦ води свесни информативни рат“ - истакао је он.

Шеф Одељења за спољне односе УПЦ митрополит лугански Митрофан доставио је 9. фебруара Савету Европе податке о заузимању и нападима на православне цркве.

У августу прошле године патријарх московски и целе Руси Кирил обратио се УН, Савету Европе и ОЕБС захтевом да заштите вернике у Украјине.

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( среда, 18 фебруар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.