header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Источни папизам против Православља - од патријарха-масона Мелетија Meтаксакиса до Вартоломеја I Штампај Е-пошта
субота, 28 фебруар 2015

 Улога личности у историји je изузетно велика, и то важи не само за позитивне догађаје, већ и за негативне. Изабраници Божији мењају ток историје у позитивном смеру. Као пример за ово може послужити Свети Равноапостолни Цар Константин, који је озаконио хришћанство у Римској империји. Слуге сатанине такође су у стању да радикално утичу на ток историјских, самим тим и црквено-историјских процеса. Карактеристичан пример за то је константинопољски патријарх – масон Мелетије (Метаксакис).

Његово тзв. „Свеправославно саветовање“, одржано под његовим руководством у Истанбулу од 10. маја до 5. јуна 1923. године,  састојало се од свега 10 људи и усвојило је само једну одлуку – о преласку на такозвани Новојулијански календар (= јулијанска Пасхалија + Григоријански календар). Међутим, разарајуће последице ове одлуке осећају се до данашњег дана. Јер њено спровођење увело је под анатему Константинопољских Сабора – из 1583, 1587 и 1593. године - оне Помесне Православне Цркве које су имале ту несрећу да уведу ову новотарију. Ова одлука је изазвала и расколе, који су довели до духовне погибије милиона православних хришћана.

Исход саветовања пројавио је и жељу патријарха Мелетија да у својој личности озакони доктрину источног папизма, коју је он изумео, по којој константинопољски патријарх, подобно римском папи, има не само првенство части међу поглаварима Помесних Цркава, већ и првенство власти.

На тај начин, сви они милиони православних хришћана који су пали у раскол или потпали под анатему сабора из 16. века, постали су жртве на олтару новоизмишљеног кумира – источног папе Мелетија Метаксакиса и његових наследника.

Но, као и сви идоли, - кумир источног папизма постојано потребује нове жртве. Због тога садашњи наследник Метаксакиса на источном престолу, патријарх Вартоломеј, грозничаво и фанатично наставља његову политику духовног поробљавања Православних Помесних Цркава, будићи сам слуга од Православља отпалог Рима. Као инструмент своје антиправославне работе, он је изабрао предстојећи Свеправославни сабор 2016. године. Имајући у виду провидност циљева које патријарх Вартоломеј жели да постигне, поставља се питање: да ли је мудро да свештеноначалије осталих Помесних Цркава учествује на том Сабору, и – што је најважније – да ли је то спасоносно за јерархију и народ Божији?

По материјалу са „sobor2016.com“

Последњи пут ажурирано ( субота, 28 фебруар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.