header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Огледало тужилаца владике Георгија или „Бљуну огањ из адова жвала“ (3) Штампај Е-пошта
среда, 25 март 2015

ПИСМО „СВЕШТЕНИЧКОГ БРАТСТВА“ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ ЕПИСКОПУ ГЕОРГИЈУ

Преосвећени и драги Владико,

Немојте писати. Немојте писати новинарима који штампају у жутој боји. Немојте писати ни црквено-рушитељским сајтовима. Та ваша писања су Вам само штету наносила. Надамо се да сте свесни колико су вам Ваша писма непријатеља створила. Вашим писмима, чак и пријатеље сте претварали у непријатеље.

Немојте писати. Чуваћемо у овом писму, Ваш свети владичански чин. Само Вас једно молимо - немојте више писати. Нико није напао владичански свети чин. То није наша намера. Тај чин су носили свети и морални људи. Говоримо овде о Вашој личности. Говоримо о Ђорђу Ђокићу, човеку који је добио епископски чин. Пишемо како о Вама наше мајке и баке и деца школска причају. Тако нам време дошло Владико. Наша деца и баке данас лако нађу и сазнају истину о Вама, управо на интернету. Немојте више писати и немојте саблажњавати српске породице у Канади. Ово је наше писмо-апел.

Немојте писати. Лепо вам је рекао наш брат на седници свештенства. Рекао Вам је: „Немојте ништа писати, молимо вас као Бога. Оставите то Вашем секретару. Он је паметан и писмен. Нека он пише, то му је посао. Писали сте Председнику ЦШО у Ватерлу, па није ваљало. Писали сте председнику ЦШО у Торонту, па се на зло окренуло. Писали сте новинару политике, па исто тако. Човек вам одговорио текстом: „Пост на сланој води је најбољи!"

Немојте писати. Оставите се Борбе за веру и тог Димитријевића. Немојте му више давати паре од верника. Није то Ваш новац. То су људи по фабрикама зарађивали. Драги наш Владико, немамо више оправдање за Вас пред народом. „Сви сте ви исти", говоре нам. Нерадо дају своје прилоге за Цркву. Свештенике и Цркву гледају кроз Вас и кроз оно што се о Вама прича. Тешко је са тиме изаћи на крај. Где год да се нађемо, иста питања.

Умирите се мало. Повуците се и проведите мало времена у неком манастиру. За такав сте се ваљда живот определили у својим раним годинама. Надамо се искрено, драги наш Владико, да ће Вам то бити на душевну корист. Можда ће вам боравак у манастиру донети мир. Не треба честите Епископе наше свете Цркве, који су чистог, мораног и узвишеног монашког живота, називати ружним именима и по интернету оптуживати. Ко је тај, који ће да брани Православну веру?

Немојте писати. Опет Ви на ратоборном сајту „Борба за веру". Тамо сте главни јунак и спасилац Православља. Зар не видите да се на носећим стубовима тог сајта, разапињу Ваши најбољи свештеници, и да се тамо јавно линчују. Још прошле године сте се хвалили да су Ваши свештеници најбољи у целој СПЦ. Сви Вас слушају и стоје иза Вас. Ове године, потпун заокрет. Откуда то? Сада их јавно блатите! Раније су потписивали петиције у којима су Вас бранили. Неће више, драги наш Владико. Велика већина неће. Ваш секретар још увек зивка, прети и сплеткари, али не вреди. Неће их много наћи да пишу подршке. Можда неке млађе, збуњиве и неискусне, још увек преплашене. Можда им није јасно шта је Свети Синод, те да Свети Синод има право да пошаље комисију, било где у Српској православној цркви. Откуд оволика дрека и јаук, ако је све у реду? Како то, да само Вас прогањају на овом континенту? Ни са једним Владиком овде не говорите, осим са румунским. Немојте им писати, молимо Вас. Узмите телефон и позовите нас, разговарајте са браћом. Зашто сте се изоловали од браће Епископа? Зашто не учествујете у раду Централног савета? То је за вас губљење времена.

Немојте писати. На вашем сајту за веру, препознаје се када Ви пишете. Видимо и када секретар пише. Јасно препознајемо и када пише Гаја. Ружно је то.

Немојте писати. Нападате чланове комисије. Нападате угледне и високо моралне епископе наше свете Цркве. Помињете неке дугове. Шта је у вези са дуговањима чудно? Чак и овде, у овој богатој и моћној земљи, сви имамо дугове. Епископ којег сте напали, само из разлога што је члан комисије Светог Архијерејског Синода СПЦ, је у ратом захваћеној, малој Епархији, носио крст Христов, мученички и страдални. Само он своје муке зна. Наша Епархија је такође имала дугове. Шта је ту чудно? Тада сте епархијски разрез дигли на 11 процената, уз обећање да ће тако бити све док се не отплати дуг за манастир. Обећали сте вратити разрез на 6 процената, након отплате дуга. Нисте одржали обећање. Нападате угледног свештеника и мученика Џомића, протераног из његове Епархије и од породице раздвојеног. Он је такође члан комисије. Због чега се плашите? Нека дођу, нека све виде и све прегледају. Ваљда нема ништа сакривено? Хвалите се да сте скупили новац за поплаве, а да ли сте заиста то учинили? Новац је скупио наш честити народ из Канаде. Ми, свештеници знамо како нам је било тих трагичних дана. Колико смо позива примали, колико смо сати дневно проводили бавећи се овим послом. Ви сте се тада, у великој невољи народној, закитили са тешко скупљеним новцем својих свештеника и епархиота. Проследили сте га и дали као да је то само Ваш труд, а прстом нисте мрднули док се новац сакупљао. Били сте срећни и говорили сте: „ове поплаве су дошле као кец на десетку." Народ је у болној шали то овако описао: „Нашег владику је поплава избацила и спасила." Нека комисија дође и види. Како то послује фонд „Цар Лазар"? Коме су паре ишле, и у које земље? Ко је и како, примао новац свих ових година? Колико сте Ви, и тај ваш фонд, послали напаћеном народу на Косову? Надамо се да је све уредно вођено.

Немојте писати. Страшно. Рекли смо Вам, немојте писати. Опет ће се десити да са неким на суду завршите. Терали сте нас да дођемо више пута у судницу. Морали смо да присуствујемо суђењима, и то сви у мантијама. Било је много мучно. Осећали смо се понижавајуће и срамно пред судијама. Боље да сте тада изашли пред народ, и проблем решили, али Ви сте се радије крили иза својих адвоката. Са народом својим сте се судили и цркве им затварали. Народ је добар, па чак и да није, то је наш народ. Ми другог народа, осим српскога немамо. Јесте, треба га поучити, васпитати, али не путем судова. Требало је разговарати и бити пастир. Доста нам је више судова и прича: „ко коме дугује, и колико за суђење". Епархију су суђења много коштала. Признали сте то на једном скупу и сами, када сте се жалили на велике епархијске трошкове. Тада Вас је једна простодушна и богобојажљива жена упитала: „па владико, колика је та ваша манастирска кухиња, и где Вам стану толики судови, када толико пара на њих трошите?" Вашу верну и лојалну адвокатицу Милену Протић, назвали сте „вештицом", јер вам је последње суђење наплатила 60 000 долара. Сад тај новац тражите од оних са којима сте се судили. Шта ће бити са њима и њиховим душама, није Вас брига. Не марите пуно ни за то што сте толиком броју људи у Канади ускратили свето Причешће.

Немојте писати. Оставите тај посао вашем верном секретару. Тај Вас саветује годинама, а колико се пута за све те године, причестио? У цркву иде само кад мора. Где су вам доживотни потпредседници Епархије? Колико они долазе у цркву? Колико пута се причешћују? Можда ће комисија и то питати? Опет дирате нашу браћу преко борбе за веру. Говорите о неким пословима, које Вам пуленце Ваше сугерише. Немамо ми шта крити, а Ви? То треба видети. Где је трошен новац од свећа који је остварила фирма „Monastery candles", у задњих 14 година свога рада? Шта је са здравственим и пензионим фондовима? Шта је са гробљанским фондом? Шта је са фондом „Цар Лазар"? Како сте успели купити кућу поред манастира, и то на своје име, и име Епархије?

Немојте писати. Молили смо вас. Не вреди. Терате по своме. Ми свештеници, који смо некада били најбољи у СПЦ, како сте говорили, сада смо нико и ништа. Сада смо издајници, олош, брука, неморал, саблазан, тако сте нас све назвали на седници свештенства. Када су браћа узвратила на те Ваше речи, пребледели сте. Боже, опрости нам. Згужвали сте папир са кога сте нам читали буквицу, и стрпали у њедра. Верујемо да вам то секретар није стигао прегледати. Ни читање истог Вам није добро ишло, драги Владико. Нико није устао да Вас брани, драги наш владико. Сада себе поредите са Христом, а ми смо Вам издајници. Није се могло више овако. Видимо да објављујете на своме Источнику, текстове неких песника што Вас бране. Праве смутњу и пометњу у Цркви, међу народом Божијим. Све то у Ваше име. Од кога Вас бране Владико? Од САС Српске православне цркве?

Немојте писати.

Наставиће се...

 "Свештеничко братство" Епархије канадске

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 март 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.