header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Десница Светог Ђорђа стиже у Русију са Атоса уочи Дана победе Штампај Е-пошта
петак, 24 април 2015

 По благослову патријарха московског и целе Руси Кирила и по одлуци Свештеног Протата Свете Горе поводом 70-годишњице Победе у Другом светском рату у Русију ће 24. априла бити донет ковчег са моштима - десницом великомученика Георгија, свеца којег су у Руси од давнина поштовали као покровитеља војника.

Дан Светог Ђорђа, 6. мај, претходи Дану победе који се слави 9. маја.

Верници у Москви моћи ће да се поклоне православној светињи од. 6 до 11. маја у цркви великомученика Георгија Победоносца која се налази у оквиру московског меморијалног комплекса Поклона Гора.

„То је била заједничка, колегијална одлука целог Атоса - да подржи Русију, да ода поштовање и признање подвигу који с направили наши дедови у борби против фашизма“ - истакао је један од организатора допремања моштију, директор Фонда светог равноапостолног кнеза Владимира Виктор Костин.

Дочек светиње ће бити 24. априла на московском аеродрому, након чега ће она бити однета у Јарославску област. Мошти ће се налазити у Русији два месеца, а осим Московљана и Јарослављана, њима ће моћи да се поклоне и верници у Ставропољу, Елисти, Волгограду, Белгороду, Краснодару, Подољску, Коломни, Санкт Петербургу, Смоленску, Тули и Јекатеринбургу.

Десница Светог Ђорђа се чува у светогорском манастиру Ксенофонт, који је основан у Х веку. У истом манастиру се налази и чудотворна икона светог ратника, која ће такође стићи у Русију заједно са моштима.

Извор: „Факти“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.